• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of dietary copper, citric acid, and microbial phytase on digesta pH and ileal and carcass microbiota of broiler chickens fed a low available phosphorus diet

Tarih
2010
Yazar
Patterson, P. H.
Pekel, A. Y.
Issa, G.
Aydın, Ali
Demirel, G.
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
An experiment was conducted to study the effects of microbial phytase (PHY), citric acid (CA), and Cu proteinate supplementation in broiler chickens (13 to 42 d of age) fed a low available P diet (0.25%) on ileal and carcass microbiota of broiler chickens. A factorial arrangement of treatments (2 x 2 x 2) was used to evaluate 2 levels of PHY (0 and 750 units/kg), Cu (0 and 250 ppm), and CA (0 and 3%). A total of 10,080 birds were placed into 48 floor pens (210 birds per pen) and fed a commercial broiler starter diet until 13 d of age. Addition of 750 phytase units of PHY significantly reduced the log(10) counts for total anaerobic bacteria, Escherichia coli, and coliform bacteria in the ileal digesta of chicks (0.28, 0.22, and 0.59 log(10), respectively). Copper supplementation had no effect on pH or microbial counts in the ileal contents. However, Cu supplementation significantly increased the populations of Staphylococcus (P < 0.01) and lactic acid bacteria (P < 0.001) on the carcass. Citric acid supplementation significantly decreased ileal coliform contents (P < 0.05) but increased the populations of Staphylococcus (P < 0.05), Campylobacter (P < 0.05), and lactic acid bacteria (P < 0.001) on the carcasses. In conclusion, neither 3% CA nor Cu supplementation of broiler diets reduced the numbers of pathogenic bacteria in the ileum or on the carcass, but PHY supplementation might effectively decrease ileal pathogenic bacterial populations and beneficially affect gut health. Future research on how PHY affects the intestinal bacteria of a bird might provide new approaches for microbial mitigation in poultry.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/91906
https://doi.org/10.3382/japr.2009-00123
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV