• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antioxidant enzyme activities, malondialdehyde, and total phenolic content of PEG-induced hyperhydric leaves in sugar beet tissue culture

Tarih
2013
Yazar
Sen, Ayşe
Alikamanoglu, Sema
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Hyperhydricity is a physiological abnormality that frequently affects shoots that are vegetatively propagated in vitro. In this study, sugar beet (Beta vulgaris L. cv. Felicita) shoot tip explants were cultured on Murashige and Skoog medium supplemented with different concentrations of polyethylene glycol (PEG) 6000. We observed that higher concentrations of PEG 6000 and longer exposure (up to 4 wk) resulted in increasing levels of hyperhydration as well as browning and/or blackening of tissues in culture. A comparison of hyperhydric shoots with controls on the 28th day showed a marked increase in the content of water, phenolics, and malondialdehyde (MDA), which was positively correlated with an increase in the accumulation of PEG 6000. Selected antioxidant enzyme activities, including superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX), guaiacol peroxidase (POX), and polyphenol oxidase (PPO) also increased in hyperhydric shoots, especially at lower concentrations of PEG 6000. Regression analysis indicated that strong linear relationships exist between SOD-APX (R (2) = 0.932), SOD-CAT (R (2) = 0.753), SOD-total phenolic content (R (2) = 0.966), APX-PPO (R (2) = 0.842), APX-total phenolic content (R (2) = 0.904), POX-CAT (R (2) = 0.751), and CAT-total phenolic content (R (2) = 0.806). Despite the correlation between different antioxidant enzymes and between the antioxidant enzymes and antioxidant compounds, was not able to prevent ROS damage in hyperhydric shoots. The negative correlation between SOD-MDA, POX-MDA, CAT-MDA, and MDA-total phenolics also indicated an increase in antioxidant enzyme activities, yet the increase in these antioxidant compound contents did not prevent lipid peroxidation of in vitro propagated beet shoots.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/91542
https://doi.org/10.1007/s11627-013-9511-2
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV