Effects of ?-lipoic acid on tissue oxidative stress parameters in experimental hypothyroidism.
Yazar
VURAL, Pervin
UYSAL, Mehmet Müjdat
ABBASOĞLU, Semra
BAKİ, Adile Merve
AYDIN, Abdurrahman Fatih
OLGAÇ, Necat Vakur
SOLUK TEKKEŞİN, Merva
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Çalışmamızda amacımız, deneysel hipotiroidi oluşturulan sıçanlarda karaciğer, böbrek ve beyin dokularında α-lipoik asit (ALA) 'nın prooksidan-antioksidan denge üzerindeki etkileri ile karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerini incelemektir.
Çalışmamızda prooksidan-antioksidan denge göstergeleri olan reaktif oksijen türleri (ROS), malondialdehit (MDA), protein karbonil (PK), total antioksidan kapasite ve glutatyon düzeyleri ile süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri incelendi. Ayrıca, histopatolojik incelemeler yapıldı. Hipotiroidi tablosu oluşturmak için PTU (500 mg/L) 10 hafta boyunca içme suyunda uygulandı. ALA [100 mg/kg/gün; % 0.2 (w/w); diyette] deney süresinin son 5 haftasında uygulandı.
Hipotiroidili sıçanların özellikle beyin dokusunda oksidatif stresin arttığı gözlendi. Hipotiroidili sıçanlarda beyinde ROS, MDA, PC düzeylerinde anlamlı artış bulundu. Ayrıca SOD aktivitesi azaldı. ALA tedavisi beyinde ROS, MDA, PC, GSH düzeylerini düşürürken, ROS düzeylerindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Karaciğer ve böbrek dokularında ise oksidatif stresin etkisi bulunmadı. ALA tedavisi, karaciğerde ROS düzeylerini anlamlı olarak azalttı, böbrekte ise FRAP ve GSH düzeylerini azalttı. Hipotiroidili sıçanlarda karaciğer fonksiyon testlerinde değişiklik gözlenmedi öte yandan üre ve kreatinin düzeylerinde artış bulundu. ALA uygulaması ALT aktivitesinde anlamlı bir artışa neden oldu.
Sonuçlarımız, ALA tedavisinin prooksidan-antioksidan dengedeki değişikliklerin düzeltilmesinde etkili olduğunu ve hipotiroidi tedavisinde destekleyici ajan olarak yararlı olabileceğini göstermektedir.
Koleksiyonlar
- Bildiri [64839]