KÜLTÜRÜ YAPILAN DENİZEL TÜRLERİN PATOJENİ OLAN Vibrio harveyi ÜZERİNE BİR DERLEME
Özet
Vibrionaceae familyası üyesi Vibrio genusuna ait bakteriler kıyısal sularda ve haliçlerde yaygın olarak bulunmaktadır. Balık, kabuklu ve midye türlerinde hastalık yapmakla birlikte birçok Vibrio türü, bu canlıların tüketilmesi veya bu canlılarla temas sonucu insanlara da geçerek zoonoz teşkil etmektedir. Vibrio harveyi, ilk olarak 1982 yılında köpek balıklarında hastalık etkeni olarak izole edilmiştir ve günümüze kadar başta denizel omurgasız hayvanlar olmak üzere çipura, levrek ve salmonid balıklar gibi kültür balıklarının da aralarında olduğu birçok balık türünde hastalığa ve yoğun ölümlere yol açtığı belirlenmiştir. Bu bakteri ile enfekte balıklarda deride derin lezyonlar ve ülserler, gastro enterik bozukluklar ve gözde lezyonlar gözlemlenmiştir. Organizmanın primer izolasyonu %2 NaCl eklenmiş Tryptic Soy Agar (TSA) gibi genel besiyerlerinde ve Vibrio türleri için yarı selektif bir besiyeri olan Thiosulphate-Citrate-Bile salts-Sucrose (TCBS) agarda yapılabildiği gibi bu tür için özel olarak geliştirilmiş olan Vibrio harveyi agar (VHA) da izolasyon ve tür tayininde kullanılabilir. Çeşitli araştırıcılar tarafından hastalığın kontrolünde kloramfenikol, siprofloksasin ve oksitetrasiklin kullanımı önerilmektedir. Bu derlemede su ürünleri yetiştiricilerine ve balık hastalıkları uzmanlarına, dünya çapında yayılım gösteren ve deniz canlılarında hastalıklara ve yoğun ölümlere yol açabilen V. harveyi’nin etiyolojisi, epizootiyolojisi, patojenitesi, klinik bulgular ve patolojisi, teşhisi, koruma ve kontrolü ile bu tür üzerine yapılan çeşitli çalışmalar hakkında bilgi sunulması amaçlanmıştır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/80867http://www.fisheriessciences.com/tur/Journal/vol5/issue2/jfscom2011016.pdf
Koleksiyonlar
- Makale [92796]