• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Bildiri
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Bildiri
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Regional Level of Microelements in the Food Materials

Yazar
Celik, Suna Ozden
Ongen, Atakan
Sahmurova, Aida
Tore, Gunay (Yildiz)
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
The basic resources of microelements that are essential for human life are food materials. However, in larger or lower amounts, they may become more important and critical. They may be accumulated in biological systems and become a significant health hazard. Biochemical and physical adaptation of microorganisms are related to geophysical properties and the environmental factors in the habitat around. Therefore many research activities have been done about microelements and their effect on ecosystem. In the Republic of Azerbaijan specialized research activities have been carried out since 1950s. This study was carried out in the Kuba-Khachmas and Sheki-Zaqatala regions where endemic goiter is a critical health disease. In order to compare the effect of microelements, their level in a blank region, Apsheron peninsula, was also investigated. 160 samples of consumed food materials in the regions were collected from farms, factory and household meal and nursery schools. Iodine, fluorine, copper, cobalt, manganese, zinc and Molybdenum levels were determined for each samples. Although a large range between minimum and maximum levels for almost each microelement were observed, the results showed that the soil character in the studied areas had microelement levels below required amount for vital activities.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/63693
https://doi.org/10.1007/978-3-540-95991-5_51
Koleksiyonlar
  • Bildiri [64839]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV