• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Properties of Vitamin B12 Deficiency in the Patients of an Outpatient Clinic

Tarih
2010
Yazar
Sakar, Sule
Gelincik, Aslı
Kilic, Leyla
Koc, Zeynep
Erden, Sacide
CAKIR, Habibe
Ozdener, Lutfiye
Sen, Fatma
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Objective: The aim of this study is to evaluate the properties of vitamin B12 deficiency and predisposing factors in the patients of an outpatient clinic. Material and Methods: Four hundred patients with vitamin B12 deficiency were studied. Anthropometric measures, biochemical analysis, gastric parietal cell antibodies and parasites in stool of the patients, antigliadin antibody survey and upper gastrointestinal system endoscopy were performed. Additionally, randomly selected 100 patients with low and 100 healthy subjects with normal serum vitamin B12 levels were questioned about food intake. Results: Overall ratio of vitamin B12 deficiency among outpatients was 4%. Coexisting diseases such as diabetes mellitus (12.3%), hypertension (42.0%), hyperlipidemia (42.0%) and obesity (42.0%) were determined. Nearly a quarter (22,8%) had autoimmune thyroid disease. A group of patients had other problems that may have caused malabsorption such as Helicobacter pylori gastritis (66/85= 77.6%), antigastric parietal cell antibody positivity (37/85= 43.5%), antigliadin antibody positivity (40/61= 65.6%), and others (3.3%). The patient group with vitamin B12 deficiency consumed significantly less meat (p< 0.001), chicken (p< 0.001), fish (p= 0.002), milk (p= 0.027) and eggs (p< 0.001), smaller number of meals (p= 0.013) and significantly higher amounts of fiber (p< 0.001) and vegetables (p= 0.037) when compared with the control group. Conclusion: Vitamin B12 deficiency was considered to be related mainly with improper and defective alimentation. However, malabsorption-related diseases may also contribute to vitamin B12 deficiency.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/53856
https://doi.org/10.5336/medsci.2009-12245
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV