Spatial and temporal variations of anchovy eggs and larvae, Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758), around Gökçeada Island, North Aegean Sea
Özet
Kuzey Ege Denizi’nde, Gökçeada civarındaki hamsi
Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758) yumurta ve
larvalarının alansal ve zamansal dağılımı
Öz
Bu çalışma hamsi yumurta ve larvalarının Kuzey Ege Denizi’nde yer alan Gökçeada
etrafındaki alansal ve zamansal dağılımı üzerinedir. Bu amaçla, Haziran 2013 – Mayıs
2014 tarihleri arasında 9 istasyondan vertikal aylık örneklemeler gerçekleştirilmiştir.
Örneklemeler sonucunda toplam 306 yumurta, 198 prelarva ve 248 postlarva tespit
edilmiştir. Hamsinin üremesinin Mayıs ve Ekim arasında gerçekleştiği, üremenin 15,9
°C’ de başladığı ve 20,8-23,2 °C sıcaklıklarında Haziran ve Ağustos arasında pik yaptığı
tespit edilmiştir. Toplam yumurta bolluğu 1199,8 birey/m², ortalama yumurta bolluğu
33,5 birey/m² tespit edilmiştir. Toplam prelarva bolluğu 776,2 birey/m², toplam postlarva
bolluğu ise 972,2 birey/m² olarak belirlenmiştir. Prelarva bolluğu en fazla Ağustos
ayında (540 n/m2
), postlarva bolluğu ise Eylül ayında (492 n/km2
) görülmüştür. Toplam
yumurta ölüm oranı %12,4 olarak tespit edilmiş, en yüksek mortalite Temmuz ayında
görülmüş (%30,9) ve ölümlerin büyük çoğunluğunun gastrula evresinde (3. Evre) (%85)
gerçekleştiği tespit edilmiştir. Yumurtaların doğu, larvaların ise güney bölümde
yoğunlaştığı, dağılımlarında ise kuvvetli kuzeyli rüzgarlar ve akıntıların etkili olduğu
anlaşılmıştır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/5160https://avesis.istanbul.edu.tr/api/publication/25f42826-835b-4f9e-9c13-60d2c370806d/file
Koleksiyonlar
- Makale [2276]