• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Development of a Low-Cost Optical Sensor for Cupric Reducing Antioxidant Capacity Measurement of Food Extracts

Tarih
2010
Yazar
Apak, Resat
Bener, Mustafa
Guclu, Kubilay
Ozyurek, Mustafa
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
A low-cost optical sensor using an immobilized chromogenic redox reagent was devised for measuring the total antioxidant level in a liquid sample without requiring sample pretreatment. The reagent, copper(II) neocuproine (Cu(II)-Nc) complex, was immobilized onto a cation-exchanger film of Nafion, and the absorbance changes associated with the formation of the highly colored Cu(I)-Nc chelate as a result of reaction with antioxidants was measured at 450 nm. The sensor gave a linear response over a wide concentration range of standard antioxidant compounds. The trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) values of various antioxidants reported in this work using the optical sensor-based "cupric reducing antioxidant capacity" (CUPRAC) assay were comparable to those of the standard solution-based CUPRAC assay, showing that the immobilized Cu(II)-Nc reagent retained its reactivity toward antioxidants. Common food ingredients like oxalate, citrate, fruit acids, and reducing sugars did not interfere with the proposed sensing method. This assay was validated through linearity, additivity, precision, and recovery, demonstrating that the assay is reliable and robust. The developed optical sensor was used to screen total antioxidant capacity (TAC) of some commercial fruit juices without preliminary treatment and showed a promising potential for the preparation of antioxidant inventories of a wide range of food plants.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/42118
https://doi.org/10.1021/ac100646k
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV