Carcass composition of finished goat kids from indigenous and dairy breeds
Özet
Bu çalışmada, Saanen, Gökçeada, Malta ve Kıl Keçisi ırklarının et üretim özelliklerini belirlemek amacıyla kırk baş erkek oğlak kullanılmıştır. Çalışmada, kol, etek, boyun, kaburgalar ve uzun but ağırlıkları bakımından ırklar arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0,001). Saanen oğlaklara ait karkaslarda etek, boyun, kaburga ve uzun but ağırlıklarının diğer ırklarla kıyaslandığında daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Karkas parçalarının oranları bakımından ise uzun but oranı hariç ırklar arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir (P>0,05). Genel olarak Saanen oğlaklara ait karkas parçalarında kas, kemik, subcutan yağ, intermuscular yağ ve diğerleri ağırlıklarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Gökçeada oğlaklar etekte kas oranı bakımından Malta ve Kıl Keçisi oğlaklardan daha yüksek değerlere sahiptir (P<0,05). Belde kas oranı bakımından ise Saanen, Gökçeada ve Malta oğlaklar ile kıyaslandığında Kıl Keçisi oğlaklar en düşük değerlere sahiptir (P<0,01). Ayrıca uzun butta kas oranı bakımından Kıl Keçisi oğlakların, Saanen ve Gökçeada oğlaklardan daha düşük değerlere sahip olduğu gözlenmiştir.
Koleksiyonlar
- Makale [92796]