• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

THE STORY OF THE CUTE GHOSTS IN A SHALLOW LAKE: ZOOPLANKTON

Tarih
2020
Yazar
Dorak, Zeynep
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Shallow lakes are ecologically and economically important ecosystems because they are significant for biodiversity and they provide many ecosystem services, but most of them are under the eutrophication and desiccation hazard. The first approach towards the evaluation of ecologic conditions of a lake is to determine the patterns of the biological communities, and zooplankton is one of the best indicators. Zooplankton have an important position in the food web between the upper and lower layers both as prey and consumer. Therefore, the determination of species composition and the diversity of zooplankton in a shallow lake can be used as a biological indicator of ecosystem health. In the present study, monthly (except snow covered months) zooplankton variation of Lake Hafik (Sivas, Turkey), and their interaction with the environmental conditions were studied for the first time. Lake Hafik is a mesotrophic lake based on its limnological variables. A total of 19 zooplankton species were recorded with Crustaceans (86% of the total zooplankton abundance) were being dominant. The main abundant taxa (N% > 5 of the total zooplankton abundance) were copepod nauplii, Arctodiaptomus bacillifer (Koelbel, 1885), Keratella quadrata (Müller, 1786), and Daphnia (Daphnia) cucullata Sars, 1862, respectively. The high density and biomass of the zooplankton were determined in May. In terms of diversity, Lake Hafik was not rich. Statistically, the rotifer density and biomass were mainly affected by physical variables (temperature, DO, and pH), whereas the crustaceans was primarily related to nutrients and EC.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/2333
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV