• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Protective Role of Hippophae rhamnoides L. on Rat Brain and Liver Tissues Exposed to Cold Plus Immobilization Stress Model

Tarih
2022
Yazar
Cavak, Nensi
DEMİRCİ ÇEKİÇ, SEMA
GÜMÜŞTAŞ, MUSTAFA KORAY
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
AIM: To investigate the protective role of Hippophae rhamnoides L. (Sea buckthorn, SBT) in cold plus immobilization stress-induced oxidative and nitrosative stress in rats. MATERIAL and METHODS: Thirty-two Wistar albino rats were randomly divided into four groups: control (i.p. physiological saline), SBT (i.p. 200 mg/kg/48h SBT extract), stress (i.p. physiological saline; 6-h cold plus immobilization stress) and SBT+stress (i.p. 200 mg/kg/48h SBT; 6-h cold plus immobilization stress).* In liver and brain tissues 3-nitrotyrosine levels were determined by ELISA while total antioxidant capacity, total thiol, total glutathione, total nitrite+nitrate levels, superoxide dismutase and glutathione peroxidase activities were measured using colorimetric methods. RESULTS: In the SBT+stress group, the total glutathione levels and glutathione peroxidase activities were significantly higher in both tissues, whereas the total nitrite+nitrate levels and superoxide dismutase activities decreased compared with the stress group. The 3-nitrotyrosine levels as oxidative and nitrosative stress markers were found to be significantly higher in SBT+stress group in both tissues than in the control. No significant differences were found between the stress and SBT+stress groups in the liver. CONCLUSION: The results show that SBT has antioxidant properties against cold plus immobilization stress-induced oxidative and nitrosative stress and that it can be recommended as a natural antioxidant and nutritional supplement.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/186737
https://avesis.istanbul.edu.tr/api/publication/1c3c4f97-76ff-484d-8cfb-d2679c99ae4b/file
https://doi.org/10.5137/1019-5149.jtn.23766-18.3
Koleksiyonlar
  • Makale [2276]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV