Coğrafya, Tarih ve Uluslararası Hukuk Boyutlarıyla Küresel ve Bölgesel Denklemde Ege ve Doğu Akdeniz
Özet
Bu çalışma, GFCM alt bölgelerinden 22, 23 ve 24 numaralı bölge olarak ifade edilen alanlar ile FAO tarafından belirlenmiş 3.1 ve 3.2 nolu istatistik bölgesinin bir kısmını içermektedir. Çalışmada, canlı kaynakların sürdürülebilir işletilmesi ve korunması kapsamında iki bölge ele alınmıştır. İlkinde, Ege Denizi’nde Türk ve Yunan balıkçılığının genel bir değerlendirilmesi yapılarak balıkçı teknelerinin av alanları, Ege açık denizi’nde avlanan ticari türler, karasularının 12 deniz miline kadar genişletilmesinin balıkçılık açısından sonuçları, balıkçılık yönetimi ve mevcut koruma alanlarının incelenmesi yanında, iki ülkenin sürdürülebilir balıkçılık için işbirliği yapması gibi konular ele alınmıştır. İkincisinde, Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı uzunluğuna ve fazla nüfusa sahip olan Türkiye’nin başta sürdürülebilir balıkçılık yoluyla gıda güvenliğinin sağlanması, biyolojik çeşitliliğin korunması ve deniz araştırmalarında bölgesel insiyatifi ele almasının gerekliliği önerilmektedir. Canlı kaynakların korunması yanında, balıkçılık yönetimine ilişkin tavsiyelerde bulunarak koruma alanlarının artırılması, yabancı balıkçı gemilerinin avcılığı ve bölgesel işbirliğine dikkat çekilmiştir. Bir yarımada ülkesi olan Türkiye’nin küresel, bölgesel ve jeostratejik gelişmelere bağlı olarak canlı kaynakları dikkate alarak ve Münhasır Ekonomik Bölge ilanı konusunda yeni bir değerlendirme yapması da önerilmektedir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/173379https://iupress.istanbul.edu.tr/tr/book/cografya-tarih-ve-uluslararasi-hukuk-boyutlariyla-kuresel-ve-bolgesel-denklemde-ege-ve-dogu-akdeniz/home
Koleksiyonlar
- Kitapta Bölüm [13988]