ALMANCA ÖĞRETMENİ YETİŞTİRİM SÜRECİNDE KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİM VE ÖNYARGILAR
Abstract
ALMANCA ÖĞRETMENİ YETİŞTİRİM SÜRECİNDE KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİM VE ÖNYARGILAR
Binnur ERİŞKON CANGİL (*)
ÖZET
Yabancı dil eğitiminde üzerinde önemle durulan noktalardan bir tanesi yabancı dil yoluyla öğrenene kültürlerarası iletişim becerisini kazandırarak başka dilleri konuşan bireylerle bilgi ve düşünce alışverişinde bulunabilmesinin sağlanması ve bu yolla önyargıların kırılmasıdır. Önyargıların kırılması yabancı dil eğitiminde olduğu kadar yabancı dil öğretmeni yetiştirme sürecinde de önemli bir amaç olmalıdır.
Yabancı dil olarak Almanca öğretmeni yetiştiriminde ülkemizin Almanca konuşulan ülkelerle olan bağlantıları ve bu ülkelerde, özellikle Almanya’da, yaşayan Türklerin çok sayıda olması Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalları için öğrenci alımı açısından bir kaynak oluşturmaktadır. Bu ülkelerde yaşamlarının önemli bir bölümünü geçirerek çeşitli nedenlerle Türkiye’ye dönmüş olanlar kuşkusuz o ülkeler, insanlar ve dilleriyle ilgili birçok yargıyı da beraberlerinde getirirler.
Buradan yola çıkılarak 2010-2011 öğretim yılında Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı 1. Sınıfında eğitim gören, büyük bir çoğunluğunu Almanca konuşulan ülkelerde yetişmiş öğrencilerin oluşturduğu 62 kişilik bir grubun Almancaya, Almanya’ya ve Almanlara karşı olan bakışlarını belirlemek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada öğrencilerden yukarıda sözü edilen üç kavramla ilgili akıllarına gelen ilk sözcükleri yazmaları istenmiş ayrıca öğrencilerin Almanca ve Almanca konuşulan ülkelerle olan ilişkileri anket soruları yoluyla saptanmaya çalışılmıştır.
Çalışmanın ana sorusunu Almancayı Türkiye de öğrenen öğrencilerle, Almanca konuşulan ülkelerden birinde öğrenen öğrencilerle arasında Almancaya, Almanya’ya ve Almanlara bakışları arasında farklılaşma olup olmadığının [1]araştırılması oluşturmaktadır.
Anahtar Sözcükler: Kültürlerarası Etkileşim, Çağrışımlar, Almanca Öğretmeni Yetiştirimi
( *) Yard.Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller eğitimi Bölümü, Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı, binnurcangil@gmail.com
Collections
- Bildiri [64839]