• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Using pistachio shell for Remazol Red removal from aqueous solutions: equilibrium, kinetics and thermodynamics

Tarih
2015
Yazar
Toprak, Fatih
Armagan, Bulent
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
The pistachio shell, an agriculture waste, was studied as a no-cost and readily accessible potential dye adsorbent for the removal of the commercially important reactive azo dye, Remazol Red (C.I. 18221) from its aqueous solution. For this purpose, a series of batch adsorption tests were carried out to assess the effect of various experimental parameters such as adsorbent concentration, mixing time, initial dye concentration, pH and temperature. The experimental results indicated that the maximum dye removal could be attained at pH 2. The equilibrium between the dye and the adsorbent in the solution was established within 10min. The maximum adsorption capacity of pistachio shell was determined around 108mgg(-1) at 20 degrees C. The pseudo-second-order model provided close fit with the experimental data (R-2>0.99) for the reactive dye. Equilibrium data also fitted well to the Freundlich isotherm model in the studied concentration range of Remazol Red at 20 degrees C. The negative values of G indicated that the adsorption process was spontaneous and thermodynamically favorable. Accordingly, the pistachio shell was shown to be a very efficient and low-cost adsorbent, and a promising alternative for eliminating dyes from industrial wastewaters.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/148146
https://doi.org/10.1080/19443994.2014.934719
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV