Effects on Spermatological Traits of High Temperatures Thawing Techniques and Cold Shock in Bull Semen
Abstract
Konteyner içerisinde muhafaza edilen boğa sperması, eritme işlemleri sırasında ve sonrasında farklı çevre ısılarından zarar görmektedir. Saha koşullarında eritme sonrası 12°C ve daha düşük çevre ısılarına maruz kalan boğa spermasının bu işlemlerden zarar gördüğü saptanmıştır. Ancak farklı eritme teknikleri sonrası belirtilen soğuk şokunun ne derecede etkilendiği konusunda görüş birliği yoktur. Bu çalışmada soğuk şoklarına karşı daha dirençli ve saha koşullarında kullanılabilir eritme tekniğini geliştirebilmek amaçlanmıştır.
Çalışmada, 4 adet Holştayn boğanın aynı sulandırıcı ile payet yöntemine göre dondurulmuş spermaları kullanıldı. Her bir boğaya ait spermalar, 37°C’de 45 saniyede (Grup A=Kontrol grup), 50°C’de 15 saniyede (Grup B) ve 70°C’de 5 saniyede (Grup C) eritildi ve tüm gruplara eritme sonrası soğuk şoku uygulandı (5°C’de 300 saniye). Spermatozoon motilitesi ve morfolojik incelemeler sonrasında sperm numunesi 35°C’de 120 dakika süre ile medyum içerisinde inkübe edildi ve spermatolojik incelemeler tekrarlandı. Kontrol ve tedavi gruplarındaki sperma numuneleri modifiye edilmiş hepes medyumunda spermatozoaların fertilizasyon bölgesine ulaşması için gerekli süre kadar bir inkübatör içerisinde bekletildi. Motilite ve morfolojik bozuklukların oranı faz kontrast mikroskop ile değerlendirilirken, motilite oranı ve hız ise bilgisayar destekli sperm analiz cihazı (SFA-500) ile değerlendirildi. Spermatozoonların morfolojik incelemelerinde Hancock solüsyonundan yararlanıldı (Akrozom, diğer ve toplam). Bilgisayar destekli sperm analiz cihazında ise motilite ve spermatozoa hızı tekniğine uygun olarak yapıldı.
Soğuk şok ve inkübasyon sonrası motilite ve morfolojik bozukluklar yönünden grup A (kontrol) ve grup C arasında herhangi bir fark saptanamadı. Grup B’de elde edilen akrozom ve toplam morfolojik bozukluk oranları Grup A ve C’ye oranla önemli bir artış gözlendi.
Alternatif olarak 70°C ve 5 saniye’de daha kısa sürede eritme tekniğinin özellikle düşük çevresel sıcaklıklarda kullanılabileceği kanısına varıldı.
Collections
- Bildiri [64839]