• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Bildiri
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Bildiri
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

KÜLTÜR ÇİPURA (Sparus aurata, L. 1758) BALIKLARINDAN İZOLE EDİLEN PATOJEN BAKTERİLERİN FENOTİPİK VE ANTİJENİK KARAKTERİZASYONU

Yazar
AKAYLI, TÜLAY
ÇANAK, ÖZGÜR
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
KÜLTÜR ÇİPURA (Sparus aurata, L. 1758) BALIKLARINDAN İZOLE EDİLEN PATOJEN BAKTERİLERİN FENOTİPİK VE ANTİJENİK KARAKTERİZASYONU Amaç: Bu çalışma ile Türkiye’nin Ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılan hasta kültür çipura (Sparus aurata) balıklarından izole edilen bakterilerin rutin bakteriyolojik metotlar ve API 20E hızlı tanı kiti kullanılarak identifikasyonlarının yapılması ve SDS-PAGE metodu ile antijenik yapılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Metod: Bu çalışmada ağırlıkları 3-130 g arasında değişen 27 adet kültür çipura balığı incelenmiştir. Hasta balık örnekleri genel olarak deri renginde solgunluk ve pul kaybı, vücut yüzeyinde ülserler, yüzgeç diplerinde hemorajiler solungaçlarda anemi, karaciğer renginde solgunluk, periton boşluğunda sıvı birikimi ve iç organlarda erime ve küçülme gibi klinik bulgular göstermiştir. Enfekte balıkların karaciğer, böbrek ve dalak gibi iç organlarından %1,5 NaCl içeren TSA besiyerine yapılan bakteriyolojik ekimler sonucu elde edilen 15 adet bakteri izolatı çalışma kapsamında incelenmiştir. Rutin bakteriyolojik metotlar ve API 20E hızlı tanı kiti ile identifikasyonun ardından bakteri izolatlarına ait dış membran protein (OMP) örnekleri hazırlanmıştır. Elde edilen protein ekstraktları %12 akrilamit içeren ayırma jeli ve %5 akrilamit içeren yükleme jelinde SDS-PAGE analizine tabi tutulmuştur. Elektroforezden sonra jeller Coomassie Brillant Blue ile boyandıktan sonra fotoğraflanmış ve incelenmiştir. Sonuçlar ve Tartışma: Hasta balık örneklerinin iç organlarından yapılan bakteriyolojik ekimler sonucunda baskın olarak Vibrio genusuna ait bakteriler izole ve identifiye edilmiştir. Ayrıca incelenen balıklardan Gram-negatif bakterilerden Pseudomonas spp., Gram-pozitif bakterilerden de Staphylococcus sp. ve Micrococcus sp. türleri izole ve identifiye edilmiştir. SDS-PAGE analizleri sonucunda, aynı türe ait izolatların OMP profili bakımından benzerlik gösterdiği fakat diğer protein bantlarında izolatlar arasında küçük farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile Vibrio genusu üyelerinin çipura balıklarının temel patojenleri olduğu ve diğer balık patojenleri ile birlikte karma enfeksiyonlara neden olduğu dikkati çekmiştir. Bu izolatların antijenik yapılarının tespit edilmesinin, neden oldukları hastalıkların tedavisi veya önlenmesine yönelik aşı geliştirme çalışmalarında faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/129871
Koleksiyonlar
  • Bildiri [64839]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV