• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antioxidant capacity of quercetin and its glycosides in the presence of beta-cyclodextrins: influence of glycosylation on inclusion complexation

Yazar
Celik, Saliha Esin
Apak, Resat
Guclu, Kubilay
Ozyurek, Mustafa
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
In this study, we aimed to investigate the inclusion complexes of the poorly water soluble flavonol, quercetin (QR) and its glycosides quercitrin (QRC) and rutin (RT), formed with beta-cyclodextrin (beta-CD), 2-hydroxyethyl-beta-cyclodextrin (HE-beta-CD), 2-hydroxypropyl-beta-cyclodextrin (HP-beta-CD), and methyl-beta-cyclodextrin (M-beta-CD) by using UV-Vis spectrophotometric and spectrofluorometric techniques. The formation constants (K (f) ) of 1:1 stoichiometric inclusion complexes were calculated from Benesi-Hildebrand equation using fluorescence spectroscopic data. Maximum inclusion ability was measured in the case of M-beta-CD for rutin and quercitrin. Among CDs, HP-beta-CD was most effective for complexing quercetin. The glycosylation of flavonoids considerably affects the binding process. The formation constants of flavonoid-CD complexes decrease after glycosylation. The influence of complexation of quercetin, rutin and quercitrin with native and modified beta-CDs on their trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) was studied by the Cupric Ion Reducing Antioxidant Capacity method. It was found that the complexed polyphenols with CDs were much stronger antioxidants than free forms. Antioxidant capacity of HP-beta-CD-complexed QR (compared to that of pure QR) was increased by 7.18 % in methanolic solution. Increase in TEAC for M-beta-CD-complexed RT and M-beta-CD-complexed QRC were measured as 4.30 and 14.8 %, respectively.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/117276
https://doi.org/10.1007/s10847-015-0566-z
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV