Doğu Karadeniz Bölgesinde (Sürmene Koyu) Nitrifikasyon Bakterilerinin Aktivitesi
Özet
Bu çalışmada, Aralık 1992-Ağustos 1994 döneminde, Trabzon yöresinde Sürmene Koyu’nda 40º 11' 19"-40º 15' 47" boylamları, 40º 55' 26"-40º 58' 00" N enlemleri arasında kalan sahada belirlenen 9 istasyondan alınan su örneklerinin, fiziko-kimyasal özellikleri ile nitrifikasyon bakterileri arasındaki ilişkiler, mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yapılarak belirlenmiştir. İstasyonlarda, su sıcaklığına ait ortalama değerler 6.0-25.9ºC, çözünmüş oksijen değerleri 6.9-9.1 mg/l, ortalama nitrat, nitrit ve ortofosfat değerleri sırasıyla 0.378-0.5 mg/l, 0.023-0.047 mg/l, 0.0055-0.0455 mg/l olarak saptanmıştır. Nitrifikasyon bakterilerinin 100 ml.’deki kuvvetle muhtemel sayısı Nitrosococcus genusuna ait bakteriler için 12-32 hücre/100 ml ve Nitrobacter genusuna ait bakteriler için ise 12-29 hücre/100 ml olarak tespit edilmiş ve diğer parametrelerle ilişkileri istatiksel yönden karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, çalışma alanının besleyici element konsantrasyonları ve nitrifikasyon yönünden oldukça verimli olduğu ortaya çıkmıştır
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/102340http://journals.tubitak.gov.tr/biology/issues/biy-98-22-3/biy-22-3-5-96082.pdf
Koleksiyonlar
- Makale [92796]