Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarakas, Melis
dc.contributor.authorÜner, Melike
dc.contributor.authorBayramoglu, Pelin
dc.contributor.authorBarla Demirkoz, Aslı
dc.date.accessioned2021-03-02T17:36:47Z
dc.date.available2021-03-02T17:36:47Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationBarla Demirkoz A., Karakas M., Bayramoglu P., Üner M., "Antioxidant capacity and flavor preserved hazelnut extract, maceration and SC-CO2 extraction and comparison of extraction methods", GIDA THE JOURNAL OF FOOD, cilt.45, sa.4, ss.665-675, 2020
dc.identifier.othervv_1032021
dc.identifier.otherav_4a566daa-753f-4b85-83c2-eb58762adfb4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12627/4136
dc.description.abstractBu çalışmada, Tombul tipi fındıklar (Corylus avellana L.) süperkritik karbondioksit (SC-CO2) ekstraksiyonu ve maserasyon yöntemi ile ekstrakte edildi. Ekstraksiyon verimleri; maserasyon ile % 0.84 iken SC-CO2 ekstraksiyonu ile % 8.5 olarak hesaplandı. Elde edilen ekstraktlarda uçucu bileşen analizleri Dinamik Headspace Analysis / Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi ile yapıldı ve 24 uçucu bileşik SC-CO2 yöntemiyle elde edilen ekstraktta, 41 bileşik ise maserasyon ile elde edilen ekstraktta tepit edildi. SC-CO2 tekniği ile elde edilen fındık ekstraktının 2,2-Dipenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) yöntemiyle antioksidan kapasitesi incelendi buna göre; Süperkritik CO2 yöntemi ile elde edilen fındık ekstraktının daha iyi radikal süpürme kabiliyeti gösterdiği görüldü. SC-CO2 (12.35±0.06 μg / mL) ve maserasyon (8.79±0.23 μg / mL) yöntemi ile elde edilen ekstraktların antioksidan aktiviteleri için, sentetik antioksidan standartlarına kıyasla orta düzeyde bir etkiye sahip oldukları söylenebilir (p <0.05). SC-CO2 metodu ile elde edilen fındık ekstraktının toplam fenolik içeriği ile maserasyon ile elde edilen fındık ekstraktı arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p <0.05). Sonuç olarak, Tombul tipi fındıkların ekstraksiyonu için SC-CO2 tekniğinin, geleneksel bir yöntem olan maserasyon tekniğine kıyasla daha faydalı ve uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
dc.language.isoeng
dc.subjectKlinik Tıp (MED)
dc.subjectTarımsal Bilimler
dc.subjectTarım ve Çevre Bilimleri (AGE)
dc.subjectSağlık Bilimleri
dc.titleAntioxidant capacity and flavor preserved hazelnut extract, maceration and SC-CO2 extraction and comparison of extraction methods
dc.typeMakale
dc.relation.journalGIDA THE JOURNAL OF FOOD
dc.contributor.departmentHaliç Üniversitesi , Sağlık Bilimleri Fakültesi , Beslenme Ve Diyetetik Bölümü
dc.identifier.volume45
dc.identifier.issue4
dc.identifier.startpage665
dc.identifier.endpage675
dc.contributor.firstauthorID2207776


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster