dc.contributor.author | Karakas, Melis | |
dc.contributor.author | Üner, Melike | |
dc.contributor.author | Bayramoglu, Pelin | |
dc.contributor.author | Barla Demirkoz, Aslı | |
dc.date.accessioned | 2021-03-02T17:36:47Z | |
dc.date.available | 2021-03-02T17:36:47Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Barla Demirkoz A., Karakas M., Bayramoglu P., Üner M., "Antioxidant capacity and flavor preserved hazelnut extract, maceration and SC-CO2 extraction and comparison of extraction methods", GIDA THE JOURNAL OF FOOD, cilt.45, sa.4, ss.665-675, 2020 | |
dc.identifier.other | vv_1032021 | |
dc.identifier.other | av_4a566daa-753f-4b85-83c2-eb58762adfb4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12627/4136 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Tombul tipi fındıklar (Corylus avellana L.) süperkritik karbondioksit (SC-CO2) ekstraksiyonu ve maserasyon yöntemi ile ekstrakte edildi. Ekstraksiyon verimleri; maserasyon ile % 0.84 iken SC-CO2 ekstraksiyonu ile % 8.5 olarak hesaplandı. Elde edilen ekstraktlarda uçucu bileşen analizleri Dinamik Headspace Analysis / Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi ile yapıldı ve 24 uçucu bileşik SC-CO2 yöntemiyle elde edilen ekstraktta, 41 bileşik ise maserasyon ile elde edilen ekstraktta tepit edildi. SC-CO2 tekniği ile elde edilen fındık ekstraktının 2,2-Dipenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) yöntemiyle antioksidan kapasitesi incelendi buna göre; Süperkritik CO2 yöntemi ile elde edilen fındık ekstraktının daha iyi radikal süpürme kabiliyeti gösterdiği görüldü. SC-CO2 (12.35±0.06 μg / mL) ve maserasyon (8.79±0.23 μg / mL) yöntemi ile elde edilen ekstraktların antioksidan aktiviteleri için, sentetik antioksidan standartlarına kıyasla orta düzeyde bir etkiye sahip oldukları söylenebilir (p <0.05). SC-CO2 metodu ile elde edilen fındık ekstraktının toplam fenolik içeriği ile maserasyon ile elde edilen fındık ekstraktı arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p <0.05). Sonuç olarak, Tombul tipi fındıkların ekstraksiyonu için SC-CO2 tekniğinin, geleneksel bir yöntem olan maserasyon tekniğine kıyasla daha faydalı ve uygun olduğu sonucuna varılmıştır. | |
dc.language.iso | eng | |
dc.subject | Klinik Tıp (MED) | |
dc.subject | Tarımsal Bilimler | |
dc.subject | Tarım ve Çevre Bilimleri (AGE) | |
dc.subject | Sağlık Bilimleri | |
dc.title | Antioxidant capacity and flavor preserved hazelnut extract, maceration and SC-CO2 extraction and comparison of extraction methods | |
dc.type | Makale | |
dc.relation.journal | GIDA THE JOURNAL OF FOOD | |
dc.contributor.department | Haliç Üniversitesi , Sağlık Bilimleri Fakültesi , Beslenme Ve Diyetetik Bölümü | |
dc.identifier.volume | 45 | |
dc.identifier.issue | 4 | |
dc.identifier.startpage | 665 | |
dc.identifier.endpage | 675 | |
dc.contributor.firstauthorID | 2207776 | |