• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Avesis
  • Dokümanı Olanlar
  • Diğer Yayınlar
  • View Item
  •   Home
  • Avesis
  • Dokümanı Olanlar
  • Diğer Yayınlar
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kitosan-Gümüş nanotaneciklerinin dezenfektan olarak üretimi ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi

View/Open
f9386f5c-7dc9-47c3-94fb-b881a594e1f1.pdf (2.049Mb)
Author
DİLAVER, ESRA
YAŞAR, Muzaffer
Metadata
Show full item record
Abstract
Bu çalışmada kitosan-gümüş nanotanecik kompozitinin antibakteriyel etkinliği incelenmiştir. Kitosan-gümüş nanotanecik kompoziti, 95 oC ‘de kitosanın NaOH çözelti ortamında AgNO3 çözeltisiyle karıştırılmasıyla elde edilmiştir. 0,02 M, 0,04 M ve 0,06 M AgNO3 kullanılarak farklı gümüş konsantrasyonlarına sahip kitosan-gümüş nanotanecik sentezi yapılmıştır. Daha sonra Geçirgen Elektron Mikroskobu (Transmission electron microscopy, TEM) , Ultraviyole (UV) Spektrometresi, X-Işını kırınım cihazı (X Ray difraktogramı (XRD)) ve Infrared (IR) Spektrometresi kullanılarak, kitosan-gümüş nanotanecik kompozitinin yapısı tanımlanmıştır. Yeni sentezlenmiş kitosan-gümüş nanotanecik kompozitinin antibakteriyel etkinliğinin testi için Escherichia coli (ATCC 25922), Acinetobacter baumannii (ATCC 19606), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Streptococcus pneumoniae (ATCC 49619) bakterileri kullanılmıştır. Minimum inhibitör konsantrasyonu (Minimum Inhibitory Concentration, MIC) ile kompozitin biyolojik aktivitesi belirlenmiştir. Yapılan çalışmada, aynı konsantrasyonlardaki bileşenlerin, kompozit oluşturduklarında tek başlarına olduklarından daha fazla antibakteriyel aktiviteye sahip oldukları bulunmuştur. İşlenmemiş kitosana göre, antibakteriyel aktiviteyi önemli ölçüde arttırmak üzere kompozit içindeki metal nanotaneciklerin küçük bir yüzdesinin varlığının yeterli olduğu saptanmıştır. Ayrıca kompozit içindeki gümüş konsantrasyonu arttıkça tanecik boyutuyla birlikte antibakteriyel aktivitede de artışlar söz konusudur.
URI
http://hdl.handle.net/20.500.12627/154859
https://avesis.istanbul.edu.tr/api/publication/ebd643a1-842b-4d60-a315-7532cf2d9fd9/file
Collections
  • Diğer Yayınlar [134]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypes

My Account

LoginRegister

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV