dc.contributor.author | ERYALÇIN, KAMİL MERT | |
dc.date.accessioned | 2021-03-05T19:25:32Z | |
dc.date.available | 2021-03-05T19:25:32Z | |
dc.identifier.citation | ERYALÇIN K. M. , "‘’Mikroalg Katkılı Yemlerin Levrek Yavrularında Büyüme Performansı ve Yağ Asidi Kompozisyonuna Etkisi’’", İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, cilt.27, ss.67-82, 2012 | |
dc.identifier.other | vv_1032021 | |
dc.identifier.other | av_cf3a0c65-f3de-4ce3-b3ce-ba93059fe0b4 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12627/137037 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, çok doymamış yağ asitlerince zengin olan ticari Algae Rich ürünündeki kurutulmuş mikroalgleri içeren yemin levrek yavrularında büyüme performansı ve vücut kompozisyonuna olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, ortalama ağırlıkları 4,28 ± 0,05 g olan levrek yavruları kullanılmıştır. Balıklara günde 3 kez olmak üzere elle ve 60 gün süresince yemleme yapılmıştır. Yemde % 10 oranında Algae Rich mikroalg ürünü kullanılmıştır. Deney sonunda yapılan hesaplamalarda, ortalama ağırlık artışı kontrol grubunda 16,85 ± 0,35 g ve ticari mikroalg ürünü içeren yem grubunda (Mikroalg grubu) 16,26 ± 0,21 g olarak bulunmuştur. Canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında fark görülmemiştir. Yemden yararlanma oranı (YYO) deney süresince yapılan ölçümler sonucunda kontrol ve mikroalg gruplarında sırasıyla 1,46 ve 1,44 olarak bulunmuştur. Spesifik büyüme oranı ise (SBO) ise kontrol ve mikroalg gruplarında sırasıyla 2,2 ve 2,3 olarak hesaplanmıştır. Deney sonunda mikroalg grubu balıklarının vücut kompozisyonu analizleri incelendiğinde protein ve yağ miktarı değerleri kontrol grubu balıklarından yüksek bulunmuştur (P<0,05). Deney sonunda deneme gruplarındaki tüm balıklar ayrı ayrı paketler içerisinde yağ asidi analizleri için -80 oC’deki derin dondurucuda saklanmıştır. Balıkların tüm vücut yağ asidi kompozisyonları yemlerdeki yağ asidi profilini doğrudan yansıtmıştır. Mikroalg içeren deney yemi ile beslenen balıkların dokosaheksaenoik asit (DHA), eikosapentaenoik asit (EPA) miktarları kontrol grubundan istatistiki bakımdan yüksek bulunmuştur. Diğer taraftan, kontrol grubundaki linoleik serisindeki yağ asitlerinin düzeyi mikroalg grubundaki balıklardan daha yüksek oranda bulunmuştur (P<0,05).Sonuç olarak, kontrol grubu ve mikroalg içeren yemlerle beslenen balıkların büyüme performansları arasında fark gözlenmemiştir. Diğer taraftan balıkların tüm vücuttaki besin maddeleri miktarı bakımından önemli fark görülmüştür. Mikroalg içeren diyetle beslenen balıkların tüm vücudundaki protein ve çok doymamış yağ asitlerinden n-3 HUFA’lar arasında bulunan EPA ve DHA; kontrol grubundakilerden daha yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar, % 10 oranında Algae Rich mikroalg ürününün levrek yavru yemlerinde protein ve yağ asidi kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermiştir. | |
dc.language.iso | tur | |
dc.subject | Tarımsal Bilimler | |
dc.subject | Tarım ve Çevre Bilimleri (AGE) | |
dc.subject | Tarım Bilimleri | |
dc.title | ‘’Mikroalg Katkılı Yemlerin Levrek Yavrularında Büyüme Performansı ve Yağ Asidi Kompozisyonuna Etkisi’’ | |
dc.type | Makale | |
dc.relation.journal | İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi | |
dc.contributor.department | İstanbul Üniversitesi , Su Bilimleri Fakültesi , Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları Bölümü | |
dc.identifier.volume | 27 | |
dc.identifier.startpage | 67 | |
dc.identifier.endpage | 82 | |
dc.contributor.firstauthorID | 679441 | |