Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKAYACAN, BEKİR
dc.date.accessioned2021-03-05T13:43:19Z
dc.date.available2021-03-05T13:43:19Z
dc.identifier.citationKAYACAN B., "Türkiye ekonomisi girdi-çıktı yapısında ormancılık sektörünün Etkisi: Analitik Bulgular (IMPACT OF FORESTRY SECTOR IN THE INPUT-OUTPUT STRUCTURE OF THE TURKISH ECONOMY: ANALYTICAL FINDINGS)", Verimlilik Dergisi, cilt.2009/1, no.1, ss.19-46, 2009
dc.identifier.issn1049-331X
dc.identifier.othervv_1032021
dc.identifier.otherav_b3919ce4-b9ca-489f-9e58-162ba360fa60
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12627/119607
dc.identifier.urihttp://dergipark.ulakbim.gov.tr/verimlilik/article/view/5000064388
dc.description.abstractTÜRKİYE EKONOMİSİ GİRDİ-ÇIKTI YAPISINDA ORMANCILIK SEKTÖRÜNÜN ETKİSİ: ANALİTİK BULGULAR ÖZET Bu çalışma, orman kaynaklarına ilişkin mal ve hizmetlerin ulusal ekonomideki etkilerini Girdi-Çıktı (G-Ç) yöntemi ile çeşitli açılardan çözümlemek üzere gerçekleştirilmiştir. Çalışma, çok büyük oranda odun hammaddesi ve kısmen de odun-dışı (tâli) ürünlerle ilgili faaliyetlerden oluşan “ormancılık” sektörü merkezinde bir analiz niteliğindedir. Bu amaçla, “dikdörtgen” G-Ç yapısının temelindeki arz ve kullanım tablolarına dayalı olarak “endüstri teknolojisi varsayımı” altında endüstriler arası simetrik bir G-Ç modeli kurulmuştur. Kurulan bu model ile ormancılık sektörünün Türkiye ekonomisindeki etkisi, bağlantı ve çarpan analizleri yardımıyla incelenmiştir. Öncelikle, ormancılık sektörü, toplam (doğrudan ve dolaylı) geri bağlantılar bakımından araştırma modelindeki en zayıf üç sektörden birisidir. Diğer yandan, sektörün doğrudan ileri bağlantılar bakımından oldukça öne çıktığı görülmektedir. Ne var ki toplam (doğrudan ve dolaylı) ileri bağlantılar bakımından ormancılık sektörünün ancak ekonomi ortalaması civarında olduğu görülmektedir. Çarpan etkilerine bakıldığında ise öncelikle, ormancılık sektörünün basit ve ağırlıklı basit çıktı çarpanının çok düşük olduğu görülmüştür. Daha açık ifadeyle, sektör kendi üretimini gerçekleştirirken tüm ekonomi üzerinde görülen doğrudan ve dolaylı geriye doğru üretim artırıcı etkisi oldukça düşüktür. Basit temel girdi (brüt katma değer öğeleri) ve ithalat çarpanı etkileri ise genel hatlarıyla şöyledir: Sabit sermaye tüketimi ve ara ürün ithalatı üzerindeki etkisinin düşük, diğer her bir brüt katma değer öğesi üzerindeki etkisinin ise görece yüksek olduğu görülmektedir. Ne var ki Tip I çarpanı itibarıyla doğrudan etkiler ve basit çarpanların zıddı bir manzara karşımıza çıkmaktadır: Ormancılık sektörünün modeldeki 48 sektöre göre Tip I çarpanı büyüklük sıralamaları, doğrudan etkilerden ve basit çarpanlar açısından yukarılarda olduğu öğeler itibarıyla aşağı düşmüş, aşağıda olduğu öğeler itibarıyla da yukarıya çıkmış görünmektedir. Anahtar kelimeler: Orman kaynakları, geri bağlantı, ileri bağlantı, basit çarpan, Tip I çarpanı.
dc.language.isotur
dc.subjectSosyal ve Beşeri Bilimler
dc.subjectSosyal Bilimler (SOC)
dc.subjectİşletme
dc.subjectEkonomi ve İş
dc.titleTürkiye ekonomisi girdi-çıktı yapısında ormancılık sektörünün Etkisi: Analitik Bulgular (IMPACT OF FORESTRY SECTOR IN THE INPUT-OUTPUT STRUCTURE OF THE TURKISH ECONOMY: ANALYTICAL FINDINGS)
dc.typeMakale
dc.relation.journalVerimlilik Dergisi
dc.contributor.departmentİstanbul Üniversitesi , İktisat Fakültesi , İngilizce İktisat Bölümü
dc.identifier.volume2009/1
dc.identifier.startpage19
dc.identifier.endpage46
dc.contributor.firstauthorID415068


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster