Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEcem Bayram, Nesrin
dc.contributor.authorGERÇEK, YUSUF CAN
dc.date.accessioned2021-03-02T21:33:49Z
dc.date.available2021-03-02T21:33:49Z
dc.identifier.citationEcem Bayram N., GERÇEK Y. C. , "A Review on the Antibacterial Activities of Honey and Propolis", 5th International Muğla Beekeeping and Pine Honey Congress, Muğla, Türkiye, 1 - 05 Kasım 2016, ss.427
dc.identifier.othervv_1032021
dc.identifier.otherav_07abe56a-2bed-429d-847c-e318e99cf139
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12627/10981
dc.identifier.urihttp://www.muglacongress.org/eng/
dc.description.abstractGiriş: Bu çalışmada bal ve propolisin antibakteriyel aktiviteleri literatürde yapılan çalışmalar ışığında tartışılarak bir derleme haline getirilmiş ve bu ürünlerin insan sağlığı açısından önemine vurgu yapılması amaçlanmıştır. Bulgular: Bal, bitki nektarlarının, bitkilerin canlı kısımlarındaki salgıların veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının bal arıları tarafından toplandıktan sonra arının kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı doğal bir üründür. Propolis ise bitkilerin farklı kısımlarından bal arıları tarafından toplanan reçinemsi bir maddedir. Bal ve propolisin antibakteriyel aktiviteleri ile ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde bu ürünlerin hastalık ve enfeksiyonları engellemeye karşı olumlu etkilere sahip olduğu görülmüştür. Özellikle arıların mikroorganizmalara karşı kimyasal silahı olarak nitelendirilen propolis üzerine yapılan çalışmalarda bu ürünün birçok patojen mikroorganizmanın gelişimini yavaşlattığı veya durdurduğu belirlenmiştir. Sonuç: Arıcılık çok fazla maddi imkana gerek duymadan toplumun tüm bireyleri tarafından yapılabilecek tarımsal bir faaliyet alanıdır. Bal ve propolis bu faaliyet sonucunda elde edilen önemli arı ürünleri arasındadır. Bu ürünlerin antifungal, antibakteriyel, antioksidan, antikanser gibi terapötik etkileri nedeniyle son yıllarda kullanımı gittikçe artmaktadır. Fakat yapılacak olan yeni laboratuvar çalışmalarıyla henüz üzerinde çalışma yapılmamış önemli patojen mikroorganizmalara karşıda bu ürünlerin etkileri değerlendirilerek literatüre katkı sağlanmalıdır. Anahtar kelimeler: Arıcılık, bal, propolis, antibakteriyel aktivite, terapötik, antimikrobiyal
dc.language.isoeng
dc.subjectTemel Bilimler
dc.subjectKimya
dc.subjectTemel Bilimler (SCI)
dc.titleA Review on the Antibacterial Activities of Honey and Propolis
dc.typeBildiri
dc.contributor.departmentBayburt Üniversitesi , ,
dc.contributor.firstauthorID411814


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster