Marmara Denizi Kirliliğinin Balıkçılığa Etkisi, Marmara Denizi Balıkçılığının Ekonomiye Yansıması
Özet
Marmara Denizi insan sağlığı ve birçok ekosis-temi etkilemesi açısından önemli bir iç deniz konumundadır. Akdeniz ve Karadeniz arasında yer alan yaklaşık 11.352 km2’lik bir yüz ölçüme sahip bir ulusal denizdir. Havzasında kentsel yapılaşma, önemli sanayi bölgeleri buna bağlı olarak da yoğun nüfus artışı görülmektedir. Mar-mara Denizi kıyısında yoğun sanayi kuruluşları ve evsel atıkların kontrolsüz olarak denize bıra-kılması sonucu denizin su kalitesi bozulmuştur.
Deniz kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşması ve bu konudaki önlemlerin yetersizliği ticari balık-çılıkta sıkıntılar yaratmıştır. Buna bağlı olarak Marmara Denizi’nde avlanan su ürünleri türleri ve toplam üretimde azalmalar yaşanmıştır. Son yıllarda, görülen müsilaj balık ağlarını tıkaya-rak balıkçılığı etkilemiştir. Balığın az avlanması sonucu ekonomik kayıplara sebep olmuştur. Artan kentsel yapılaşma buna bağlı sanayileş-me ve yoğun nüfus artışı bu denizde yapılan balıkçılığı olumsuz yönde etkilemiştir.
Türkiye deniz balıkları üretiminin %8,2’si Mar-mara Denizi’nden sağlanmıştır. Bu türler içeri-sinde bakalorya, dil-pisi, hamsi, istavrit, kefal, kolyoz, lüfer, mezgit, palamut-torik, sardalya ve tekir en yüksek oranda avlanan balıklardır. Kirli-likten dolayı balıkçılıkta önceki yıllara göre hem üretim miktarında hem de ekonomik getirisinde
düşüşler kaydedilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye ve Marmara Denizi balıkçılığı değerlendirilerek kirliliğin türü ve etkileri kısaca özetlenerek bu olumsuz etkilerin balıkçılığa ve ekonomiye yan-sımaları ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: