İstanbul İli Su Ürünleri Kooperatiflerinin Ticari Olanakları ve Sorunlarının İncelenmesi.
Özet
Bu çalışmada balıkçılığın önemli merkezlerinden olan İstanbul ilindeki su ürünleri kooperatifleri araştırılmıştır. Kooperatifler mekânlarında ziyaret edilerek araştırmanın amacına göre hazırlanan anket formları tam sayım yöntemine göre kooperatif yöneticileriyle yüz yüze görüşme ile doldurulmuş ve orijinal veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilere göre Marmara Denizi, Karadeniz ve İstanbul Boğazı’na kıyısı olan 21 ilçede 48 su ürünleri kooperatifinin faaliyet gösterdiği, kooperatiflere ortak toplam 3.716 balıkçının, 2.698 balıkçı teknesinin olduğu saptanmıştır. Kooperatiflerin ilçelere göre dağılımında 7 kooperatif ve 781 ortak balıkçısıyla Sarıyer ilçesinin ilk sırada yer aldığı tespit edilmiştir. Balıkçılık ve ticari açıdan önemli olan balık satış yeri, çekek yeri, soğuk hava tesisi, kooperatif bürosu ve sosyal tesise sahipliği ilçelerin fiziki yapısına göre değişiklik gösterdiği sap-tanmıştır. İncelenen kooperatiflerden %87.5’inin büro ve sosyal tesise, %33.3’ünün balık satış yerine, %65.3’ünün çekek yerine sahip olduğu ve %52.1’inin balık nakil belgesi verdiği saptanmıştır. Sonuç olarak İstanbul su ürünleri kooperatifleri ülke balıkçılığına üretim yaparak ekonomik ve ticari olarak önemli katkı-larda bulunmaktadır.
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: