Su Ürünleri Kooperatiflerinin Türkiye'deki Dünü, Bugünü ve Geleceği
Özet
Bu çalışmada, Türkiye’de balıkçılık sektöründe faaliyet
gösteren su ürünleri kooperatiflerinin örgütlenmesinin tarihsel
gelişimi, dünü, bugünü, ekonomik ve sosyal öneminin
değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye’de su
ürünleri kooperatifleri, Halk Bankası’nın öncülüğünde
örgütlenmeye başlamış ve ilk olarak 1943 yılında İstanbul’da
kurulmuştur. Öncelikle 1163 Sayılı Kooperatifler
Kanunu ve arkasından 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununun
çıkması ile balıkçılığa ve kooperatifçiliğe verilen teşvik
edici desteklerle balıkçılar kooperatif çatısı altında
örgütlenmeye başlamış ve kooperatif sayısında artışlar
kaydedilmiştir. Günümüzde 2016 yılı itibarıyla Türkiye’de
552 birim su ürünleri kooperatifi ve kooperatiflere
ortak 30.845 balıkçısı, 16 bölge birliği ve üst örgütlenmeyi
sağlayarak bir merkez birliği olarak faaliyetlerini
sürdürmektedirler.
Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ase/issue/25816/287461http://hdl.handle.net/20.500.12627/523
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: