• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

PCR Detection of Soy Protein in Ready to Eat Meat Doners

Tarih
2016
Yazar
Yilmaz Eker, Funda
Muratoglu, Karlo
Ozgen Arun, Ozge
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Addition of soy protein sources in food products is widely used because of their functional properties such as water binding, fat binding, beneficial effects on texture and emulsification capability and providing improved economy with increasing yield. However, the use of soy protein in food products causes economical disadvantages because of replacement of an expensive ingredient like meat with a cheaper ingredient like soy and health risks for the consumers as well. Soy is an important allergy source for sensitive consumers. Because of these reasons, the most recent meat products regulation of Turkish Food Codex has banned the addition of soy in doners since 2012, like several other countries. Detection of soy in food products is performed by detection of soy protein or soy DNA. Because DNA is more stable to processing, PCR methods are shown to be more reliable when used in processed foods. In our study, 50 doner samples were collected from various retail sales points. Twenty-five doner samples were collected before and 25 after the regulation was enacted. DNA was isolated from doner samples and PCR testing of these DNA extracts were performed. The detection results of the doner samples showed that any of the 25 samples collected after the regulation enacted did not contain soy ingredient while 3 of 25 sample (12%) collected before the regulation came into force contained soy.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/95979
https://doi.org/10.9775/kvfd.2016.15020
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV