Farklı üretim sistemlerindeki kıvırcık kuzuların kesim özellikleri ve karkas kalitesi
Yazar
AKIN, PEMBE DİLARA
YILMAZ, Alper
EKİZ, Bülent
KOÇAK, Ömür
YALÇINTAN, Hülya
ÖZTÜRK, Nurşen
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu projede, Kıvırcık kuzularda farklı üretim sistemlerinin kesim özellikleri ve karkas kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmanın hayvan materyalini kış, ilkbahar-yaz ve sonbahar mevsimlerinde İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Eğitim, Öğretim, Uygulama ve Araştırma Çiftliği’nde doğan 36 baş Kıvırcık erkek kuzu oluşturmuştur. Kışın büyütülen kuzular (KB, n = 12) kesim yaşına kadar annelerini emmiş ve anne sütüne ilave olarak tüm çalışma süresince ağıl içerisinde kesif yem ile beslenmişlerdir. İlkbahar-yaz (İYB, n = 12) ve sonbaharda (SB, n = 12) büyütülen kuzulara ise iki aylık yaşa kadar kışın büyütülen kuzulara uygulanan beslenme programı uygulanmıştır. İki aylık yaştan sonra İYB ve SB kuzuları gün içerisinde anneleri ile birlikte doğal meraya çıkarılmışlardır. Her iki grupta yer alan kuzular mera dönüşü annelerinden ayrılarak ilave kesif yem ile beslenmişlerdir. Çalışmada yer alan kuzular ortalama 134 günlük yaşta kesime sevk edilmişlerdir. KB kuzuların kesim öncesi canlı ağırlık, sıcak karkas ağırlığı, karkas randımanı, but genişliği, but çevresi, karkas ve but kompaktlığı bakımından İYB ve SB kuzulara kıyasla daha yüksek ortalamalara ulaştığı tespit edilmiştir (P < 0,001). İYB kuzuların ise böbrek-leğen yağı, omental ve mezenterik yağ oranları bakımından en düşük değerlere sahip olduğu görülmüştür (P < 0,001). Mevcut sonuçlar, Kıvırcık kuzularda ilkbahar-yaz ve sonbahar büyütmeleri ile kıyaslandığında kış büyütmesinin kesim ve karkas özellikleri bakımından daha iyi sonuçlar verebileceğine işaret etmektedir.
Koleksiyonlar
- Bildiri [64839]