Susama Bağlı Anjioödem
Özet
Giriş: Anjioödem, genellikle dil, ağız tabanı, dudaklar, larenksve yüzde ortaya çıkan, subkutanöz veya submukozal ödemebağlı şişliklerle kendini gösterir. Susam tohumları son derecegüçlü bir alerjen kaynağıdır. Susam alerjisi tespit edildiğindehem tohumlardan hem de tohumlardan elde edilen yağdansakınmak gerekir. Tahin alımına bağlı anjioödem gelişen 7 aylıkkız hasta, literatür verileri gözden geçirilerek sunulmuştur.Olgu: 7 aylık kız hasta dudakta ani başlayan şişlik şikayeti ileçocuk acil polikliniğimize başvurdu. Hastanın egzema öyküsünedeniyle 1 ay önce deri prick testi yaptırdığı ve susam, buğday,yumurta, fındık,ev tozu akar alerjisi tespit edildiği öğrenildi.İlaç alerjisi ve ailesel atopi öyküsü yoktu. Fizik muayenede altve üst dudakta ödem ve her iki yanakta egzematöz döküntüsaptandı. Uvula ödemi yoktu. Ek semptom yoktu. Hematolojiktetkiklerinde patoloji saptanmadı. Hasta anjioödem tanısı ilekliniğimize yatırıldı . Hastaya 1 mg/kg dozunda klorfeniraminmaleat ve 1 mg/kg dozunda metilprednisolon tedavisi uygulandı.Sonrasında antihistaminik tedavisine devam edildi. Ertesi günüşikayetleri ve klinik bulguları tam olarak düzeldi.Taburculuksonrası hastamızın ailesi susam ve ürünleri alınmamasıkonusunda bilgilendirildi.Tartışma: Anjioödem genellikle dil, ağız tabanı, dudaklar,larenks ve yüzde ortaya çıkan, akut inflamasyon ve şişlikler ilekarakterize hipersensitivite reaksiyonu olup hayatı tehdit ediciboyutlara ulaşabilir.Tedaviye tetikleyici maddeye maruziyetin sonlandırılmasıylabaşlanır. Sonrasında parenteral antihistaminik ve kortikosteroidtedavisi, buhar uygulaması ile gerekli olgularda adrenalinbaşlanmalıdır. Anjioödem, uygun tedavi sonrası 24 - 48 saatsonra tamamen gerilemektedir. Alerjen besinler ile vücudunantikorları karşılaşınca bazı mediatörler salgılanır. Bunlardanbiri olan “histamin”, kızarıklık, şişlik, dispne, kaşıntı ve ağrı gibialerjik reaksiyonların sebebini oluşturur. Besin alerjisi şikayetlerikişiden kişiye çok farklılıklar gösterir. Besin alerjisi tespitindederi prick testi kullanılır. Laboratuvar testi olarak besin alerjipaneli RAST veya ELİZA yöntemiyle kanda bulunan gıdayaözgü IgE tipi antikorları tespit etmek amacıyla kullanılır.Besinprovokasyon testleri de diğer bir yöntemdir.Susam alerjisinin İngiltere’de yaklaşık her 2000 kişiden birinietkilediği tahmin edilmektedir. Humus, tahin helvası ve tahinpekmez çok iyi bilinen susam ürünleridir. Ağır alerjik vakalardakişi söz konusu besini yemese de pişirildiği, yenildiği ortamlardabulunduğu, hatta o besini yiyen kişi tarafından öpüldüğü zamanda ciddi alerjik reaksiyon görülebilmektedir. Alım durumundaanjioödem geliştiğinde hızlı ve etkili tedavi hayati önemtaşımaktadır.
Koleksiyonlar
- Bildiri [64839]