• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Formation and stability of foams stabilized by fine particles with similar size, contact angle and different shapes

Yazar
Karakashev, Stoyan I.
Hampton, Marc A.
Nguyen, Anh V.
Ozdemir, Orhan
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Enhancement of foam formation and stability by solid particles has been attributed to particle hydrophobicity and size. In this article it is shown that particle shape is a significant factor affecting foam formation and stability. Silica (spherical) and sepiolite (fibrous) particles with diameter d(90) = 38 mu m, and contact angle of 66 degrees and 60 degrees, respectively, were used to form foams by stirring the particle suspensions in the presence of 1 x 10(-4) M sodium dodecyl sulphate at 1000 rpm. Measurements of foam volume versus time and different particle concentrations (0, 0.01, 0.1, 1.0, 2.0 and 4.0% by weight) during the foam generation and decay show that the silica spherical particles did not affect the foamability significantly whereas the fibrous sepiolite particles substantially increased the foamability, reaching a maximum beyond 0.1 wt% particle concentration. Both micron silica spheres and sepiolite needles increased the rate of foam decay, reaching maximum at 0.1 wt% concentration. Overall, the lifetime of foams stabilized by sepiolite fibres was significantly longer than the lifetime of foams stabilized by silica spheres. It is hypothesised that the difference in the foam formation and stability is related to the contact between the particles. For example, two spheres can contact only at one point, while two fibres can entangle to increase contact area. Under such conditions, aggregates of fibrous particles can have a large amount of hydrated water, leading to increased suspension viscosity and the formation of an interfacial crosslink network to stabilize foams. (C) 2010 Elsevier B.V. All rights reserved.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/69793
https://doi.org/10.1016/j.colsurfa.2010.09.023
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV