ERKEN VE KONVANSİYONEL YÜKLEMENİN ETKİNLİĞİNİN KLİNİK VE RADYOGRAFİK OLARAK İNCELENMESİ
Özet
Son yıllarda dental implant tedavisinde hemen yükleme ve erken yükleme uygulamaları yaygınlaşmıştır. Erken yükleme terimi belirli bir zaman aralığı değildir. Konvansiyonel yüklemeden önce yapılan yükleme zamanı için kullanılır. Konvansiyonel implantolojiye göre erken yükleme implant kaybına sebep olabilecek bir durumdur ve bu sebeple bu konuya dikkatli yaklaşılmalıdır. Fakat son yıllarda yapılan histolojik çalışmalar erken yüklemenin osteoblast fenotipini değiştirmediğini savunur. Daha hızlı, güçlü ve daha güvenilir bir osseointegrasyonun temini için araştırmacılar son yıllarda implant-konak yanıtı üzerine odaklanmışlardır. Literatürler implant yüzeyi yanı sıra implant makrogeometrisinin bu başarının gerçekleşmesinde önemli bir rolü olduğunu savunurlar.
Çalışmamızda erken yüklemeye uygun olduğu düşünülen bir implant (MIS C1) alt çenede erken ve konvansiyonel yükleme sürelerinde yerleştirilmiştir. Erken yüklenen implantlar (Test n:10) için 6 hafta, konvansiyonel yüklenen implantlar (Kontrol n:14) için 2 aylık iyileşme süresi beklenmiştir. Yükleme protokolü randomize olarak seçilmiştir. 1 yıl süreyle takip edilen çalışmada rezonans frekans analizi değerleri ölçülmüş, marjinal kemik kaybı kaydedilmiş ve implant sağ kalımı değerlendirilmiştir.
Her iki grupta da implant kaybı görülmemiştir. Test grubu implantları ile kontrol grubu implantları arasında marjinal kemik rezorpsiyonu açısından istatistiksel anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p: 0,792). Aynı şekilde iyileşme sonrası RFA değerlerindeki düşüşler de istatistiksel olarak anlamlı değildir (p: 0,219).
Erken yükleme için implant yerleştirildikten sonra azalan primer stabilitenin yerini hızlıca sekonder stabiliteye bırakması istenir. Bu durum literatürde implantların farklı yiv geometrileriyle ilintilendirilir. Çalışmamızda kullanılan implantın erken yüklemeye uygunluğu araştırılmış ve konvansiyonel yüklemeden klinik ve radyografik olarak herhangi bir farkı bulunamamıştır. Ancak bu tarz çalışmalarda kesin bir kanıta ulaşmak için daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Koleksiyonlar
- Bildiri [64839]