Uluslarararası gıda rejimi ve Türkiye tarımı
Özet
Bu çalışma 2000’li yıllarda Türkiye’de tarım üretimini belirleyen koşullara odaklanmayı amaçlamaktadır. Öncelikle 2000’li yıllarda uluslararası gıda rejiminin temel dayanaklarını oluşturan olgular analiz edilirken, Türkiye tarımının söz konusu gıda rejiminden bağımsız şekillenmediği veri alınmaktadır. Bununla birlikte Türkiye tarımının 1999 tarihli IMF niyet mektubu ile ivme kazanan, AB (Avrupa Birliği) Ortak Tarım Politikası ile tarım ticaretinde DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) kurallarına uyum sürecini kapsayan TRUP (Tarım Reformu Uygulama Projesi) ile birlikte köklü bir dönüşüm sürecine girdiği saptaması yapılmaktadır. TRUP politikalarının sonuçları bu kapsamda ele alınmakta, özellikle Doğrudan Gelir Destekleme (DGD) sistemi gibi politikaların tarımsal üretim koşullarını ne şekilde etkilediği tartışılmaya çalışılmaktadır. Diğer yandan son yıllarda uluslararası gıda fyatlarındaki artışın Türkiye gibi ülkelerde gıda güvenliği sorununu gündeme getirdiği dikkate alınmakta, gıda fyatlarındaki artışın nedenleri ve sonuçları irdelenmeye çalışılmaktadır. Buna ek olarak TRUP süreci ile uluslararası gıda fyatları arasında ne tür bir bağlantı olduğu ile uluslararası gıda fyatlarındaki artışın Türkiye’deki tarımsal yapılara olası etkileri tartışılmaya çalışılmaktadır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/65727http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index.php?cwid=3&vtadi=TSOS&ts=1441231008&keyword=%DDktisat%20Dergisi&s_f=4&page=9&detailed=1
Koleksiyonlar
- Makale [92796]