• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of chard (Beta vulgaris L. var cicla) on the liver of the diabetic rats: A morphological and biochemical study

Tarih
2004
Yazar
Ozgey, Yasemin
Bolkent, Sehnaz
Karabulut-Bulan, Omur
Ozsoy-Sacan, Ozlem
Yanardag, Refiye
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Chard (Beta vulgaris L. var cicla) is one of the medicinal herbs used by diabetics in Turkey. It has been reported to reduce blood glucose. We have investigated the effect of chard extracts on the liver by biochemical and morphological investigation. The plant extract was administered by the gavage technique to rats at a dose of 2 g/kg every d for 28 d, 14 d after experimental animals were made diabetic. In the diabetic group, some degenerative changes were observed by light and electron microscope examination, but degenerative changes decreased or were not observed in the diabetic group given chard. In the diabetic group, blood glucose levels, serum alanine, aspartate transaminase, alkaline phosphatase activities, total lipids, sialic and uric acid levels, liver lipid peroxidation (LPO), and nonenzymatic glycosylation (NEG) levels increased, while blood glutathione, body weight, and liver glutathione (GSH) levels decreased. The diabetic group given chard, serum alanine, aspartate transaminase, alkaline phosphatase activities, total lipid level, sialic and uric acid levels, blood glucose levels, and liver LPO and NEG levels decreased, but the other values increased. As a result of all the morphological and biochemical findings obtained, it was concluded that the extract of this plant has a protective effect on the liver in diabetes mellitus.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/55776
https://doi.org/10.1271/bbb.68.1640
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV