• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

In vitro screening for antioxidant and antimicrobial properties of five commercial Origanum species from Turkey

Tarih
2017
Yazar
SADIKOĞLU, NARİN
Birteksoz-Tan, Seher
BİTİŞ, LEYLA
TAŞKIN, TURGUT
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
The present study was conducted to evaluate the antioxidant and antimicrobial properties of methanol extracts of the five Origanum species, which are commercial importance in Turkey. Antioxidant activity was measured employing three methods namely, DPPH free radical scavenging activity, ABTS(+) radical cation scavenging activity and ferric reducing antioxidant/power activity, including total phenolic and total flavonoid contents. In addition, antimicrobial activities of methanol extracts from five Origanum species aerial parts were investigated against Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis and Candida albicans test organisms using the disk diffusion and microdilution methods. Antioxidant studies suggested that methanol extracts behaved as a strong DPPH free radical, ABTS radical cation scavenging activity and ferric reducing antioxidant/power activity. The antimicrobial test results showed that the methanol extracts of all Origanum species had great potential of antibacterial activity against Staphylococcus aureus. As a conclusion of this study, the methanol extracts of five Origanum species showed strong antioxidant and antibacterial activity and therefore, they can be used as a natural preservative ingredient in food and/or pharmaceutical industry.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/50688
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV