İstanbul’da Farklı Ortaöğretim Okullarında Eğitim Gören Bireylerin Balık Tüketimi ve Kıyısal Alan Kullanımı Bilinç Düzeylerinin Belirlenmesi
Özet
Ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olması, hem temel besin kaynağı olarak olumlu hem de deniz kirliliği açısından hayati önem taşımaktadır. Ancak insanların ne kadar duyarlı ve bilinçli olduğunun belirlenmesi, su ürünleri tüketim alışkanlıkları ve su kaynaklarının doğru kullanım bilincinin geliştirilmesi çok önemlidir. Bu amaçla sucul kaynaklara bakış açısı ve su kirliliği hakkında bilinç düzeyinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, İstanbul ilinde Avrupa ve Anadolu yakasında farklı ilçelerdeki orta öğretim okullarında eğitim gören, 13-17 yaş arasındaki bireylerde uygulanan yirmi sorudan oluşan bir anketle; kıyısal alanların kullanımı, deniz kirliliğinin boyutları ve olası sebepleri, su ürünleri tüketim alışkanlıkları hakkında bilinç düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Ankete 619 birey (%51 E, %49 K) katılmıştır. Çalışma sonucunda, ankete katılan bireylerin % 71’i su ürünlerine deniz kirliliğinin etkili olduğunu % 48’i gelişen teknolojinin deniz ortamını direk etkilediğini belirtmiştir. Bu nedenle % 69’u Karadeniz bölgesi ürününü taze tüketmeyi (% 89) tercih etmektedir. Zaten İstanbul sahillerinin kirli olduğu konusunda %61 katılım mevcuttur. Verilerin görselleştirilmesi amacı ile CBS kullanılmıştır
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/46956http://www.imo.org.tr/resimler/ekutuphane/pdf/16825_45_31.pdf
Koleksiyonlar
- Bildiri [64839]