Comparison of Salinity-Induced Changes in Two Cultivars of Barley
Özet
Tuzluluğun in vitro ortamdaki etkileri 2 arpa varyetesinde (Hordeum vulgare cv. Bornova-92 and Hilal) karşılaştırıldı. Olgun embriyolar 0, 50 ve 100 mM NaCl içeren Murashige ve Skoog besiortamında 20 gün boyunca kültüre alındı. NaCl uygulaması maksimum sürgün boyunu, total çözünebilir protein ve DNA içeriğini her 2 varyetede de azaltırken; maksimum kök uzunluğunu Hilal varyetesinde azalttı. Taze ve kuru ağırlıktaki ve su içeriğindeki değişimler istatistik olarak anlamlı bulunmadı. İnhibe edici etkiler Hilal varyetesinde daha belirgindi. Tuzluluk her 2 varyetede de genotoksik etki oluşturmamasına karşın Bornova-92 varyetesinde protein profilini biraz etkiledi. Tuzluluk, Bornova-92 varyetesinde sitozin metilasyonunu CCG’den CG olacak şekilde etkilerken; Hilal varyetesinde CG’den CCG olacak şekilde etkiledi. Bornova-92 ve Hilal, sırayla tuza dayanıklı ve duyarlı olarak tanımlanabilir ve Bornova-92’nin görece tuzluluk dayanıklılığı sitozin metilasyon profilinden ve/veya protein sentezinin düzenlenmesinden kaynaklı olabilir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/25865http://www.journals.istanbul.edu.tr/iufsjb/article/view/5000118722
Koleksiyonlar
- Makale [92796]