• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

A peroxiredoxin antioxidant is encoded by a dormancy-related gene, Per1, expressed during late development in the aleurone and embryo of barley grains

Tarih
1996
Yazar
Steinum, Terje Marken
AALEN, RB
SHARMA, B
MUNTHE, E
STACY, RAP
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Antioxidants can remove damaging reactive oxygen species produced as by-products of desiccation and respiration during late embryogenesis, imbibition of dormant seeds and germination. We have expressed a protein, PER1, encoded by the Balem (barley aleurone and embryo) transcript previously called B15C, and show it to reduce oxidative damage in vitro. PER1 shares high similarity to a novel group of thiol-requiring antioxidants, named peroxiredoxins, and represents a subgroup with only one conserved cysteine residue (l-Cys). PER1 is the first antioxidant belonging to the l-Cys subgroup shown to be functionally active, and the first peroxiredoxin of any kind to be functionally described in plants. The steady state level of the transcript, Per1, homologous to a dormancy-related transcript (pBS128) from bromegrass (Bromus secalinus), increases considerably in imbibed embryos from dormant barley (Hordeum vulgare L.) grains. Our investigations also indicate that Per1 transcript levels are dormancy-related in the aleurone layer of whole grains. In contrast to most seed-expressed antioxidants Per1 disappears in germinating embryos, and in the mature aleurone the transcript is down-regulated by the germinating embryo or by gibberellic acid (GA). Our data show that the barley seed peroxiredoxin is encoded by a single Per1 gene. Possible roles of the PER1 peroxiredoxin in barley grains during desiccation, dormancy and imbibition are discussed.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/20079
https://doi.org/10.1007/bf00040837
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV