• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Malnutrition rate among hospitalized patients with type 2 diabetes mellitus

Tarih
2018
Yazar
UZUNLULU, MEHMET
OĞUZ, AYTEKİN
TELCİ ÇAKLILI, Özge
MUTLU, HASAN HÜSEYİN
Yildirim, Zeynep Gul
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Aim: Rate of obesity is high among patients with type 2 diabetes thus assessment of the nutritional status is often ignored in these patients. This study aimed to evaluate nutritional status of patients with type 2 diabetes mellitus who were hospitalized forpoor glycemic control and to define the risk factors related to malnutrition. Methods: Study included a total of 104 patients (67 female, 37 male, mean age: 65.08 +/- 12.57) who were hospitalized in the Internal Medicine Clinics for poor glycemic control. Patients' nutritional status was evaluated on the first day of admission. Demographic, anthropometric and biochemical data of the cases were evaluated. Nutritional status was assessed with Mini Nutritional Assessment(MNA) test. Results: Malnutrition rate was 7.7%, rate of the patients with malnutrition risk was 18.3% and rate of the patients with normal nutritional status was found as 74%. Body mass index was 25 kg/m(2) or higher in 37.5% of the patients with malnutrition and 63.2% in patients with malnutrition risk. In logistic regression analysis, duration of diabetes [(between 15-20 years OR: 5.535 (95% CI: 1.15-26.61), > 20 years OR: 7.147 (95% CI: 1.59-31.96)] and BMI[< 25 kg/m2 OR: 4.565 (95% CI: 1.47-14.13)] were the independent risk factors correlated with malnutrition. Conclusions: One in every four patients with type 2 diabetes hospitalized due to poor glycemic control was observed to have malnutrition or have malnutrition risk indicating nutritional assessment should be performed in hospitalized patients with type 2 diabetes even if they are overweight or obese.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/176450
https://doi.org/10.23751/pn.v20i2.6164
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV