• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioguided Isolation of Secondary Metabolites from Salvia cerino-pruinosa Rech. f. var. cerino-pruinosa

Tarih
2021
Yazar
Yener, Ismail
Akdeniz, Mehmet
Firat, Mehmet
Topcu, Gulacti
Kolak, Ufuk
Ertas, Abdulselam
Cakirca, Hatice
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
In the current study, the ethanol extracts prepared from the aerial parts and roots of an endemic species, Salvia cerino-pruinosa Rech. f. var. cerino-pruinosa were fractionated on silica gel columns and tested for determination of their antioxidant activity using DPPH free radical and ABTS cation radical scavenging, and cupric reducing antioxidant capacity (CUPRAC) test assays. Twenty known secondary metabolites were isolated from the active antioxidant fractions; rosmarinic acid (1), chlorogenic acid (2), caffeic acid (3), 4-hydroxybenzoic acid (4), benzoic acid (5), luteolin 7-O-glucoside (6), bis-(2-ethylhexyl)benzene-1,2-dicarboxylate (7), salvianolic acid A (8), salvianolic acid B (9), 7-acetylroyleanone (10), 6,7-dehydroroyleanone (11), ferruginol (12), inuroyleanol (13), 12-hydroxy-6,7-secoabieta-8,11,13-triene-6,7-dial (14), ursolic acid (15), oleanolic acid (16), taraxasterol (17), lupenone (18), beta-sitosterol (19), and stigmasterol (20). Rosmarinic acid, which was obtained from the aerial parts, was found to be the best antioxidant compound among the isolated secondary metabolites in DPPH free radical and ABTS cation radical scavenging, and CUPRAC assays (IC50: 1.20 +/- 0.04 mu g/mL, IC50: 1.74 +/- 0.06 mu g/mL, A(0.5): 1.22 +/- 0.02 mu g/mL, respectively). Chlorogenic and caffeic acids, luteolin 7-O-glucoside, salvianolic acids A and B, and inuroyleanol exhibited also high antioxidant activity in the mentioned assays.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/172892
https://doi.org/10.25135/rnp.248.21.01.1933
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV