• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olanlar
  • Bildiri
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olanlar
  • Bildiri
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Biyosensör ile Bakteri Tespiti

Yazar
Nadeem, Saıd
Silme, Ragıp Soner
Savran, Suna
Baysal, Ömür
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Doğada bulunan pek çok tipteki bakteriden bazıları; insan, hayvan ve bitkilerde hastalık oluşturabilir özelliktedir. Bu bakterilerin klasik test yöntemleri ve moleküler tekniklerle laboratuvarda kesin teşhisi mümkün olsa da uzman personel ve gerekli cihazlara ihtiyaç duyulacağı gibi, masraflı ve zaman alıcıdır. Bu süreçte bir çok hata gerçekleşmesi mümkün olduğundan analizlerin güvenilirliği ve kaybedilen zaman kavramları, esasen hızlı ve kesin tanı kavramının tedavinin olumlu ilerlemesi açısından ne kadar önemli olduğunu da ortaya koymaktadır. DNA düzeyinde tarama yapabilen spesifik üretilmiş biyosensörlerle bakterilerin hızlı ve kesin tanısı yapılabilir. Son yıllarda teknolojik gelişmeler ile biyolojik sensörlerin hızlı, spesifik, duyarlı, ucuz, yerinde ve gerçek zamanlı tespite imkan sağlaması, özellikle çevre mühendisliği, sağlık ve tarım alanında kullanım olanaklarının artışına ve daha fazla önem kazanmasına yol açtığından bu çalışmanın temelinde bakterilerin tespitine yönelik biyosensör tasaımı kapsamında elde edilen sonuçlarla uzamnlık gerektirmeyen, hızlı tespite imkan tanıyan ticari ürün üretilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada model bakteri olarakEscherichia coli kullanılması planlanırken, her türlü bakterinin de yüksek doğrulukla tespitini gerçekleştirebilecek paket bir sistem olarak ticari ürün eldesi mümkündür. Bu sayede bitki, hayvan, insan, ayırmaksızın organizmaların üzerinde bakterilerin takibi, tespiti, oluşan bakteri kökenli hastalıklarda, türe özgü sorunların tedavisi için en uygun belirlemelerin gerçekleştirilmesi bu sistemin oluşturulmasıyla mümkün olacağı gibi, gıda ürünleri üzerinde de mikroorganizmaların en hızlı taramasasının yapılması da bu şekilde mümkün olacağı öngörülmektedir. Yaklaşım olarak oluşturulabilecek bu sistem tıp, tarım, hayvancılık, gıda ürünleri ve daha birçok alanda kullanılabilir nitelik vadetmektedir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/170612
https://avesis.istanbul.edu.tr/api/publication/55893b52-8642-4c0f-9808-af7a942eee23/file
Koleksiyonlar
  • Bildiri [1228]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV