• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Valorization of Citrus unshiu biowastes to value-added products: an optimization of ultrasound-assisted extraction method using response surface methodology and particle swarm optimization

Yazar
Kucukyildiz, Gurkan
Sahin, Selin
KIRBAŞLAR, Şah İsmail
Cigeroglu, Zeynep
Poyraz, Cagla
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Satsuma mandarin, which is also known as Citrus unshiu, contains high amount of polyphenols and antioxidants. This study focused on the biowaste valorization of bioactive compounds used for food supplementary. For this purpose, ultrasonic extraction method was utilized. The antioxidant capacity and polyphenolic content of the Citrus unshiu extracts were determined. The number of experiments was reduced owing to the response surface methodology (RSM) and particle swarm optimization (PSO). Therefore, the extraction process has become more economical. In this study, according to the RSM, optimal conditions were determined as 90 min, 56% amplitude, and 50 degrees C. PSO suggested the optimal conditions as follows: 27 min, 50 amplitude, and 52 degrees C. For the performance metrics, RSM gave higher satisfactory results than PSO. For RSM, 8.953 GA/g-peel and 5.253 catechin/g-peel were obtained as total phenolics content (TPC) and total flavonoids content (TFC). For PSO, 6.977 GA/g-peel and 6.454 catechin/g-peel were obtained as phenolics and flavonoids. The highest R-values for TPC (0.9947) and TFC (0.9825) were obtained by RSM. The results proved that Citrus unshiu peel contains highly rich phenolic and high value-added bioactive compounds.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/167463
https://doi.org/10.1007/s13399-021-01329-9
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV