• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Reactive separation of malic acid from aqueous solutions and modeling by artificial neural network (ANN) and response surface methodology (RSM)

Yazar
Evlik, Tais
AŞÇI, Yavuz Selim
BAYLAN, Nilay
Gamsizkan, Halil
ÇEHRELİ, Süheyla
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
© 2020 Taylor & Francis Group, LLC.Malic acid is a commercially valuable chemical which used in food, pharmaceutical and personal care products, and its biotechnological production is of great attention. The biotechnological manufacture of carboxylic acids by fermentation processes produces multi-constituent aqueous solutions with the acid concentration less than 10% (w/w). Therefore, carboxylic acid separation from the fermentation environment or waste stream is economically important. In this study, the reactive separation of malic acid with tributylamine (TBA) in octyl acetate was carried out. The effects of initial malic acid concentration, initial amine concentration in organic phase, and phase ratio (organic phase volume/aqueous phase volume) on the separation were determined experimentally. Experimental results were analyzed, optimized and modeled by both artificial neural network (ANN) and response surface methodology (RSM). It was obtained that ANN had a slightly better coefficient of determination. The modeling results showed that TBA concentration in the organic phase among the parameters examined was the most effective parameter for the reactive separation of malic acid from aqueous solutions.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/167191
https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85095738401&origin=inward
https://doi.org/10.1080/01932691.2020.1838920
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV