“Organizasyonlarda bilgi üretiminin desteklenmesi sürecinde etkili iletişimin rolü = The Role of effective communication in knowledge production supporting process in organizations ”
Özet
Öz
Günümüzün toplumsal yapısını etkileyen enformasyon çağında ve bilgiye dayalı ekonomi döneminde organizasyonların rekabet sürecinde fark yaratacak en önemli unsur bilgidir. Bir bilgi kaynağı olarak nitelendirilebilecek insan kaynakları, organizasyonun teknoloji vb. gibi “sahip olduğu” kaynaklardan farklıdır. Enformasyon çağında yoğun bir rekabete sahne olan organizasyonların varlıklarını devam ettirebilmesi ve rekabet sürecinde yer alabilmesi bakımından Bilgi Yönetimi çok önemli bir noktada bulunmaktadır. Çünkü her organizasyonun kendine özgü bilgi üretimi ve paylaşımı yapısı organizasyon kültürü) Bilgi Yönetiminin kilit noktasını oluşturmaktadır. Bilgi Üretimindeki ve paylaşımındaki en önemli rol, organizasyonun insan kaynaklarına aittir. Bununla birlikte, organizasyonun teknolojik altyapısı, ekonomik kaynakları vb. bu süreci destekleyici rol oynamaktadır. Organizasyonun insan kaynaklarının çeşitli nedenlerle başka organizasyonlara yapmış olduğu geçişler ile bilginin değişimi de söz konusu olmaktadır.
“Organizasyonların, Bilgi Yönetimi politikalarını etkili iletişim süreçleriyle desteklemesi, Bilgi Üretimi ve paylaşımı sürecini olumlu yönde etkileyecek ve Bilgi Üretimi sürecinden beklenen yararı artıracaktır” hipotezine dayalı bu çalışmanın amacı, organizasyonlardaki Bilgi Yönetimine çok yönlü (sosyal, kültürel, öğrenme, ekonomik vd.) boyut kazandıran Bilgi Üretimi ve paylaşımı sürecinde etkili iletişimin rolünü ve boyutlarını ele alarak incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, organizasyonun kurumsallaşmasında organizasyon çalışanlarının örtük bilgilerinin açığa çıkartılarak organizasyonun bilgi yapısına katılabilmesi ve yönetilebilmesinin önemi de vurgulanmaya çalışılacaktır. Ayrıca, organizasyon içindeki bilginin üretken kılınması için fırsatlar yaratarak Bilgi Yönetimine destek olabilecek bilgi profesyonellerinin bu süreçteki rolü de değerlendirilecektir.
Çalışmada kullanılan araştırma yöntemleri betimleme ve belgesel analiz yöntemidir. Yararlanılan veri
toplama tekniği ise belgelere dayalı veri toplama tekniğidir. Konu ile ilgili olarak yerli (Türk Kütüphaneciliği, Bilgi Dünyası) ve yabancı (ProQuest, EBSCO MegaFile, Google?da anahtar kelime taraması) literatür taranmıştır.
Koleksiyonlar
- Bildiri [64839]