• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of three different fish species from the Marmara Sea to fulfill daily EPA and DHA needs

Yazar
Ozden, Özkan
Dogruyol, Hande
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Fatty acid profile and proximate composition of horse mackerel (Trachurus mediterraneus), sole (Solea solea) and black scorpion fish (Scorpaena porcus) caught from the Marmara Sea were determined both in the summer (June-July-August) and winter (December-January-February) seasons. Fish is the best source of omega-3 (omega-3) and contains plenty of omega-6 (omega-6) fatty acids. omega-3 fatty acids provide so many health benefits and help to protect against diseases. In this study, the lipid content of horse mackerel was higher than the other investigated fish species. Total omega-3 and eicosapentaenoic acid (EPA) + docosahexaenoic acid (DHA) of horse mackerel were the highest in summer (1705 mg 100g(-1)) despite having higher lipid content in winter, which could be explained by the nourishment that fish takes in different seasons. Considering the recommended intake, EPA+DHA of horse mackerel was more than enough to meet the daily requirement. The omega-3 content of black scorpion fish and sole were relatively low in comparison with horse mackerel in both seasons. The ratio of omega-6:omega-3 fatty acids of all species was also very low (max. 0.358) which provides advantage in daily nutrition. Docosapentaenoic acid (DPA) and alpha-linolenic acid (ALA) were also found higher in horse mackerel in winter. Instead of taking supplements, fish itself should be consumed to benefit all long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) and other nutrients. For a healthy diet, consuming horse mackerel routinely seems to fulfil EPA and DHA needs, besides having high quality protein.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/150861
https://doi.org/10.22092/ijfs.2019.118841
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV