• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Formation of Disinfection Byproducts (DBPs) in Surface Water Sources: Differential Ultraviolet (UV) Absorbance Approach

Tarih
2014
Yazar
Uyak, Vedat
Demirbas, Kamil Deniz
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Chlorination for drinking water forms various disinfection byproducts (DBPs) of trihalomethanes (THMs) and haloacetic acids (HAAs). Chlorination has been attributed to the destruction of activated aromatic sites of the natural organic matter (NOM) predominantly at electron rich sites. Experiments with Istanbul surface waters showed that the magnitude of the decrease in the ultraviolet (UV) absorbance at 272nm (UV272) was an excellent indicator of destruction of these sites by chlorine. The main objective of the present study is to develop the differential UV272 absorbance (Delta UV272) related models for the prediction of the formation of THM, HAA, and their species in raw water samples from Terkos, Buyukcekmece, and Omerli lakes under different chlorination conditions. Significant factors affecting DBP formation in the raw waters were identified through numerical and graphical techniques. The R-2 values of the models varied between 0.94 and 0.97, indicating excellent predictive ability for THM4 and HAA(9) in the raw waters. The models were validated using additional data. The results of this study concluded that addition of Delta UV272 parameter into THM4 and HAA(9) models make the prediction of these DBP compounds more precisely than those of DBP models developed in the past. A better understanding of these modeling systems will help the water treatment plant operators to minimize the DBP formation, providing a healthier and better drinking water quality as well as identifying strategies to improve water treatment and disinfection processes.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/142304
https://doi.org/10.1080/15275922.2013.853711
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV