• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
  •   Açık Erişim Ana Sayfası
  • Avesis
  • Dokümanı Olmayanlar
  • Makale
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fatty acid composition and cholesterol content of some Turkish fish species

Tarih
1998
Yazar
Saglik, Serap
IMRE, S
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
It is well known that fish lipids are effective against cardiovascular diseases due to their high contents of polyunsaturated omega-3 (n-3) fatty acids. In order to determine a suitable fish diet, the fatty acid compositions and total lipid and cholesterol contents of 9 common fish species obtained from the central fish market in Istanbul were determined. Palmitic (C-16:0) and oleic acid (C-18:1) were the predominant saturated and monounsaturated fatty acids. The predominant polyunsaturated fatty acids were eicosapentaenoic (C-20:5) acid and docosahexaenoic (C-22:6) acid. The amounts of cholesterol in fish lipids did not differ significantly. Sardine (Sardina pilchardus) and mackerel (Scomber scombrus) were found to be the most suitable pelagic species for a preventive diet. Of the groundfishes, only red mullet (Mullus surmuletus) were found to be suitable.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/135375
Koleksiyonlar
  • Makale [92796]

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 


Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş Rehberleriİletişim
sherpa/romeo
Dergi Adı/ISSN || Yayıncı

Exact phrase only All keywords Any

BaşlıkbaşlayaniçerenISSN

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTürlere Göre

Hesabım

GirişKayıt

Creative Commons Lisansı

İstanbul Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV