Recent Studies on the Archaeology of Anatolia
Özet
2004-2010 Yılları Arasında Nif-Olympos Yüzey Araştırması ve Kazı Projesi: Nif (Olympos) Dağı, İzmir İli’nin doğukısmında, Kemalpaşa, Torbalı, Buca ve Bornova İlçeleri sınırlarında yer almaktadır. Burada 2004 ve 2005 yıllarında yapılan yüzeyaraştırmalarından ve Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılından itibaren yapılan ilk arkeolojik kazılardan bu yana MÖ. 8. ve MS 14.yüzyıllar arasına tarihlenen çeşitli kültür varlıkları ortaya çıkarılmıştır. Bilimsel çalışmalar sırasında Karamattepe, Dağkızılca,Ballıcaoluk ve Başpınar’daki çalışma alanlarına öncelik verilmiş ve bu noktalar ilk kez araştırmalarımız neticesinde arkeolojikyayınlara girmiştir. 2007-2008 yılları çalışmaları ile birlikte bu önemli arkeolojik alanlar, İzmir II Numaralı Kültür ve TabiatVarlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Yüzey araştırmaları sırasındaKaramattepe’de daha önce yasa dışı kazılarla ortaya çıkarılan lahitler tespit edilmiş ve Dağkızılca’da ise dromoslu oda mezarlarkeşfedilmiştir. Kazılar sırasında ortaya çıkarılan çeşitli gömü tipleri ve kremasyon mezarlar bu nekropollerin tarihlendirilmesine ışıktutmuş ve aynı zamanda Antik Dönem’de bu bölgedeki ölü gömme geleneklerinin anlaşılmasına yardımcı olmuştur. Tarafımızdan“Nekropolis” olarak adlandırılan bir alanda, mezarların yerinin belirlenmesi maksadıyla jeofizik çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.
Karamattepe’de kuruluş evresinin henüz kesin olarak tespit edilemediği bir yerleşime dair önemli verilere ulaşılmıştır. Yerleşim,Arkaik Dönem içerisinde, belki de Pers istilasına paralel olarak, terk edilmiştir. Küçük buluntular vasıtasıyla yapılan tarihlemeleregöre Erken Hellenistik Evre’de (M.Ö. 325 civarlarında) yerleşimin nekropolis işlevi kazandığı anlaşılmaktadır.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/131146http://www.barpublishing.com/recent-studies-on-the-archaeology-of-anatolia.html
Koleksiyonlar
- Kitapta Bölüm [13988]