Comparison of Antibacterial Activities of Water and Ethanol Extracts of Propolis
Özet
Giriş: Propolis (arı tutkalı), bal arıları tarafından kovanlarda biriktirilen, kompleks yapıda, reçinemsi doğal bir üründür. Propolisin, antimikrobiyal, antiviral, anti-inflamatuar, lokal anestezik ve immünostimülant etkileri gibi pek çok biyolojik aktiviteye sahip olduğu uzun süreden beri bilinmektedir. Bu çalışmada, suda ve etanolde çözünen propolis örneklerinin bazı gıda patojenlerine karşı antimikrobiyal aktiviteleri karşılaştırılmış ve buna ek olarak propolis örneklerinin minimum bakterisidal konsantrasyonları (MBC) belirlenmiştir.
Materyal ve Metot: Bu çalışmada suda ve ethanolde ekstrakte edilen propolis örneklerinin, kimyasal içerikleri GC-MS ile belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivitelerin belirlenmesinde disk diffüzyon metodu kullanılmış, minimum bakterisidal konsantrasyon’un (MBC) belirlenmesi işlemi ise 96’lık plate’lerde mikrodilüsyon yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Sonuç: Propolis örneğinin, etil alkol ile ekstrakte edilmesiyle, hidrokarbonlar, alkoller, karboksilik asit ve esterleri, alifatik asit ve esterleri, ketonlar, flavonoidler; su ile ekstrakte edilmesiyle ise aldehitler, hidrokarbonlar, alkoller ve flavonoid grubu bileşikler belirlenmiştir. Antimikrobiyal testlerden elde edilen sonuçlarda, propolisin su ekstraktının, ethanol ekstraktına kıyasla belirgin düzeyde daha küçük zonlar oluşturduğu gözlenmemiştir. Buna ek olarak propolisin su ekstraktının minimum bakterisidal konsantrasyonlarının ethanol ekstraktına kıyasla daha yüksek değerler gösterdiği görülmüştür.
Koleksiyonlar
- Bildiri [64839]