Türkiye Su Ürünleri Kooperatiflerinde Üst Örgütlenme (İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Örneği)
Özet
Kooperatiflerde üst örgütlenme, ortakları arasındaki yardımlaşma, dayanışma ve güç birliğini
arttırmak için aynı konudaki kooperatiflerle bir araya gelerek aşağıdan yukarıya doğru
örgütlenmesidir.
Türkiye’de su ürünleri kooperatifleri Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel
Müdürlüğü 31.01.2020 verilerine göre 563 su ürünleri birim kooperatifi, 17 su ürünleri
kooperatif bölge birliği ve 1 su ürünleri kooperatifi merkez birliği olarak örgütlenmişlerdir.
Bu çalışmanın materyalini oluşturan S.S. İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği
1980 yılında kurulmuş ve faaliyetini günümüzde de sürdürmektedir.
İstanbul’da faaliyet gösteren kooperatiflerden %70,8’inin bölge birliğine katıldığı, ortak olan 34
kooperatif içerisinde 2.440 balıkçının örgütlenme içerisinde faaliyet gösterdiği saptanmıştır.
Bölge birliğine ortak olma oranları; 1980-1989 yılları arasında %23,5, 1990-1999 yılları
arasında %17,6, 2000-2009 yılları arasında %38,3 ve 2010 ve sonraki yıllarda ise %20,6
oranında olduğu kaydedilmiştir. Bölge birliğinin ortaklarına yönelik kooperatifçilik, balıkçılık,
eğitim, pazarlama konularında güvenilir ve öncü organizasyonlar yaptığı gözlemlenmiştir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/20.500.12627/120313http://koopkur.org.tr/uploads/files/publications/internet_karinca_mart_2020.pdf
Koleksiyonlar
- Makale [92796]