DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TÜRKİYE’NİN EGE VE AKDENİZ KIYILARINDAKİ ETKİSİ VE ALTERNATİF ALANLARIN TESPİTİ
Özet
Mugla ili Güllük bölgesindeki balık çiftliklerinin çevreye olan etkisinin incelenmesi ve yeni yetistiricilik bölgelerinin belirlenmesi amacı ile Istanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi arastırma gemisi Yunus R/V S ile 10 Agustos - 10 Eylül 2006 tarihleri arasında çipura ve levrek kafeslerinin bulundugu istasyonlardan su ve yem örnekleri alınarak incelenmistir. Kafeslerin bulundugu yerlerdeki ve kafeslerin tasınması düsünülen alternatif yetistiricilik alanlarındaki deniz suyunda Nitrit (NO2 -), Fosfat (PO43-), toplam organik karbon (TOC) ve ısık geçirgenligi ölçümleri yapılmıstır. Yapılan analizler sonucunda tasınmaya uygun bölgelerdeki su örneklerinde fosfat degeri kritik deger olan 0,02mg/l’ nin altında ve iyonize olmus amonyak miktarı da 0,01 mg/l sınır degerine yakın bulunmustur. CTD cihazı ile çipura levrek yetistiriciligi için yeni alternatif bölgelerin belirlenmesinde suyun iletkenlik, pH, tuzluluk, çözünmüs oksijen ve sıcaklık degerleri ölçülmüstür. Belirlenen bölgelerdeki suyun fizikokimyasal degerlerinin çipura ve levrek yetistiriciligi için uygun oldugu görülmüstür. Bu bölgelerde Nitrit azotu ise, 0,5 mg/l’nin altında bulunmustur. Seki ölçümleri sonucunda balık çiftliklerinin bulundugu bölgelerde görünürlügün düsük oldugu görülmüstür. Salih Adası-Tavsan Adası Arası, Panayır Adası, Dana Adası Çevresi kafeslerin tasınması için potansiyel alternatif alanlar olarak, Kırk
Dilim Limanı, Iskenderun–Kamıslık koyu, Sipahili Limanı ise yeni kurulacak balık çiftlikleri
için önerilebilecek alanlar olarak öne çıkmıstır.
Koleksiyonlar
- Makale [92796]